Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Epidurale injectie
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Epidurale injectie

U bent verwezen naar de afdeling Pijngeneeskunde in verband met uw chronische pijnklachten. De pijnspecialist heeft met u gesproken over een epidurale injectie. Dit is een ruggenprik in een speciale ruimte in de rug. Het doel van deze behandeling is om de pijn te verminderen en daardoor uw functioneren te verbeteren. Uw pijn verdwijnt waarschijnlijk niet geheel en het kost even tijd voordat het werkt.

In deze folder leest u meer over de voorbereiding, uitvoering en de resultaten van een epidurale injectie.

Wat is een epidurale injectie?
Bij een epidurale injectie krijgt u ontstekingsremmende medicijnen toegediend via een injectie in de rug. Deze behandeling kan pijnklachten verminderen bij bijvoorbeeld een hernia.
Bij een langdurige behandeling kan de pijnspecialist kiezen voor het plaatsen van een katheter (slangetje) om de medicijnen toe te dienen. Dit gebeurt met name in het geval van pijn bij kanker of na een operatie.
De ontstekingsremmende medicijnen of het slangetje worden geplaatst in de zogeheten epidurale ruimte. Deze ruimte bevindt zich in het wervelkanaal en loopt vanaf de onderkant van de schedel tot aan de stuit. In de epidurale ruimte bevinden zich bindweefsel, bloedvaten en zenuwwortels. Deze zenuwwortels steken als het ware uit het ruggenmerg via de epidurale ruimte en kunnen geïrriteerd raken door diverse oorzaken. Een bekende oorzaak is druk van een hernia. Hierdoor kunnen zwelling, pijn en tintelingen optreden. Hoe lang de behandeling werkt, is bij iedereen verschillend. Dat is moeilijk te voorspellen en hangt ook af van wat de oorzaak is.

  De voorbereiding
  Uw pijnspecialist beoordeelt of u in aanmerking komt voor een epidurale injectie. Als u beiden achter de behandeling staat, wordt u aangemeld voor deze behandeling. Ongeveer een week voor de ingreep neemt de afdeling Opname contact met u op over: de geplande datum, informatie over nuchter blijven, uw medicijnen en de afdeling waar u zich mag melden.
  Op de afdeling Pijngeneeskunde is het nu ook mogelijk dat u direct na het gesprek met de pijnspecialist behandeld wordt. Dit hoort u van te voren.

  Belangrijk

  • Gebruikt u bloedverdunners? Als u bloedverdunners (antistollingsmedicatie) gebruikt, meld dit dan aan uw behandelend arts. Hij/zij bespreekt met u of en wanneer u moet stoppen met deze medicijnen.
  • Informeer uw pijnspecialist als u:
   - zwanger bent;
   - allergisch bent voor contrastvloeistof;
   - een pacemaker of ICD heeft;
  • Uw andere medicijnen mag u blijven gebruiken zoals u gewend bent. Dit geldt ook voor uw pijnmedicatie.
  • Op de eerste dag van de behandeling mag u niet actief deelnemen aan het verkeer. Zorgt u dus voor vervoer.
  • De griepvaccinatie mag niet plaatsvinden twee dagen voor en twee dagen na de behandeling. Andere vaccinaties, zoals reisvaccinaties, mogen niet plaats vinden twee weken voor en twee weken na de behandeling.

  De opname
  U mag zich samen met uw begeleider melden in de wachtruimte, zoals vermeld in uw afsprakenbrief. De aanmeldtijd is niet de starttijd van de behandeling. Zodra u aan de beurt bent wordt u opgeroepen om naar de poli Pijngeneeskunde te komen, op de eerste verdieping. Hier wordt u door ons ontvangen en meegenomen naar de behandelkamer.

  Draagt u voor deze behandeling makkelijk zittende kleding. De behandeling duurt ongeveer 10 tot 30 minuten. De totale opname duurt gemiddeld 1 tot 1,5 uur.

  De uitvoering
  Tijdens de behandeling zit u op de rand van uw bed, in een licht gebogen houding. Door die positie schuiven de wervels wat uit elkaar waardoor er ruimte ontstaat voor de naald. U krijgt een plaatselijke verdoving. Vervolgens plaatst de pijnspecialist een naald via uw rug tot in de epidurale ruimte. Daarna spuit hij een verdovingsvloeistof en een ontstekingsremmend middel in. Dit inspuiten kan een drukkend gevoel geven in uw hoofd of in uw rug en uitstralen naar de benen; dit is normaal.

  De pijnspecialist kan er ook voor kiezen om u te behandelen in buikligging met behulp van röntgen. Op deze manier kan hij in sommige gevallen beter de positie van de naald bepalen. Deze keuze is afhankelijk van de bouw van uw rug en de voorkeur van de pijnspecialist en wordt vooraf met u besproken.

  Na de behandeling wordt u teruggebracht naar de afdeling. U heeft een pleister op de prikplaats. Een kwartier na de behandeling mag u deze verwijderen. Na de behandeling houden wij u nog even ter observatie op onze afdeling. Als u zich goed voelt mag u na een halfuur weer naar huis. Bent u gestopt met bloedverdunners, dan begint u weer op de avond van de behandeling.

  Het resultaat
  Het resultaat kunt u direct merken door de lokale verdoving. Deze werkt echter uit en dan moet het lichaam de kans krijgen te reageren op de medicijnen die zijn ingespoten. U kunt het effect na vier tot zes weken goed beoordelen. Sommige mensen merken al eerder effect. Het komt ook voor dat aanvullende behandelingen nodig zijn.

  Na ongeveer zes weken komt u terug op de polikliniek of wordt u gebeld om het resultaat met u te bespreken. Het kan ook zijn dat u terugverwezen wordt naar uw oorspronkelijke behandelaar, zoals de neuroloog of orthopeed.

  Bijwerkingen
  De behandeling kan, ondanks onze zorgvuldige uitvoering, een aantal bijwerkingen en complicaties met zich meebrengen:

  • Kans op een verminderd gevoel en kracht in uw benen of tintelingen. Bij een injectie in uw nek kunt u hetzelfde bemerken in uw armen. Dit is normaal en verdwijnt binnen enkele uren na het uitwerken van de lokale verdovingsvloeistof.
  • Bij de behandeling is het mogelijk dat door het ruggenmergvlies wordt geprikt. Dit is niet ernstig, maar kan vervelende hoofdpijnklachten veroorzaken. Heeft u langer dan twee dagen hevige hoofdpijn die verdwijnt in rugligging en erger wordt bij omhoog komen, neemt u dan contact op met uw pijnspecialist. U kunt allergisch zijn voor een van de gebruikte middelen.
  • U kunt dan tot twee dagen na de behandeling last krijgen van jeuk, huiduitslag en mogelijke kortademigheid en bloeddrukdaling. Waarschuw in dit geval uw huisarts. Hij kan beoordelen welke behandeling noodzakelijk is.
  • Het kan zijn dat u last krijgt van napijn. Deze napijn kan enkele weken aanhouden, maar verdwijnt vrijwel altijd. U kunt hiervoor een pijnstiller innemen (bijvoorbeeld paracetamol volgens bijsluiter). Zo nodig kan in overleg met uw pijnspecialist of huisarts een andere pijnstiller worden voorgeschreven.
  • Na de behandeling kan de huid van de behandelde plaats wat gevoellozer zijn of aanvoelen als een blauwe plek. Meestal is dit na een paar weken weer over. Sommige mensen houden hier lang last van.
  • Krijgt u koorts, waarschuwt u dan uw pijnspecialist of huisarts.
  • Zowel bij mannen als vrouwen kunnen er na de behandeling opvliegers optreden. Bij vrouwen kan de menstruatie korte tijd verstoord raken.
  • Patiënten met suikerziekte merken soms dat hun bloedsuikers enkele dagen verhoogd zijn.

  Leefregels

  • U kunt de dag na de behandeling uw activiteiten weer hervatten, tenzij de pijnspecialist anders met u heeft afgesproken.
  • Na de behandeling mag u niet zelf autorijden.
  • Het is belangrijk om in beweging te blijven waarbij u overbelasting probeert te vermijden.
  • Het is altijd goed om te stoppen met roken en te zorgen voor een lichaamsgewicht passend bij uw lengte, leeftijd en geslacht.

  Contact
  De afdeling Pijngeneeskunde is geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur. Vragen over uw pijnbehandeling kunt u stellen via het telefoonnummer [0162] 32 70 40.

  Voor vragen over uw opname neemt u contact op met de Afdeling Opname, maandag tot en met vrijdag, van 8.30 tot 16.30 uur, telefoonnummer: (076) 595 30 84.

  Meer lezen over Pijngeneeskunde bij Amphia? 

  Ga naar afdeling Pijngeneeskunde

  Label