Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Correctie van afstaande oorschelpen
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Correctie van afstaande oorschelpen

Inleiding
Afstaande oren, ook vaak flaporen, komen veel voor. Ze zijn het gevolg van een aangeboren misvorming van het kraakbeen-skelet van de oorschelp.

Flaporen kunnen worden gecorrigeerd met behulp van plastische chirurgie. Met een medische term noemt men dit otoplastiek (oto betekent oor en plastiek komt van plastische chirurgie). Otoplastiek kan worden uitgevoerd vanaf de leeftijd van ongeveer vijf/zes jaar.

Werkwijze
Het rechtzetten van flaporen kan onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd, maar gebeurt meestal onder algehele verdoving. In het eerste geval vindt de ingreep plaats op de polikliniek of in dagbehandeling en kunt u na een paar uur al weer naar huis. Als u onder algehele verdoving gaat, moet u een dag op de verpleegafdeling van het ziekenhuis blijven.

Bij de operatie wordt een snee aan de achterkant van het oor gemaakt. Het kraakbenige skelet van het oor wordt geremodelleerd en het stukje huid dat aan de achterkant van het oor overblijft als het oor dichter tegen het hoofd komt, wordt verwijderd.

Mogelijkheden en verwachtingen
Als u overweegt uw oren recht te laten zetten, is het belangrijk om hierover een reëel verwachtingspatroon te hebben. U kunt een duidelijke verbetering van de stand van uw oren verwachten maar geen perfectie. Ook is een absolute symmetrie van de stand van de oren vrijwel onmogelijk. Door de operatie komt er een litteken achter uw oor. Dit is echter door de locatie meestal niet opvallend.

Na een correctie
Na een oor correctie krijgt u een strak verband (een zogenoemde tulband) om uw hoofd. Meestal moet het verband maximaal 5 dagen blijven zitten. Het wassen van uw haar en dergelijke zult u dus een poosje moeten uitstellen.

Als het verband verwijderd is, moet u nog ongeveer twee weken 's nachts een haarband dragen ter bescherming van uw oren.

Ook overdag moet u voorzichtig zijn met uw oren, bijvoorbeeld als u sport. Het komt vaak voor dat de oorschelpen nog wekenlang wat rood, gezwollen en gevoelig blijven. Geleidelijk aan zal dit verdwijnen.

Tegen de pijn kunt u pijnstillers innemen (bijvoorbeeld paracetamol). Bij extreme pijn en nabloeden moet u direct contact opnemen met de polikliniek Plastische Chirurgie.

Meestal worden oplosbare hechtingen gebruikt. Deze verdwijnen vanzelf. Andere hechtingen worden na één tot twee weken verwijderd.

Risico's en complicaties
Het rechtzetten van flaporen heeft dezelfde risico's als elke andere operatie. De wond kan gaan nabloeden of er kan een infectie optreden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor. De resultaten van oor correcties zijn over het algemeen goed. Kraakbeen is echter een weerbarstig soort weefsel dat soms de neiging heeft om terug te keren in zijn oorspronkelijke vorm. Dat de oren recht zullen blijven staan en geheel symmetrisch zullen blijven, kan daarom nooit voor 100% worden gegarandeerd. Een enkele keer is het noodzakelijk om nog een correctie uit te voeren, maar een symmetrisch resultaat is ook dan niet te garanderen.

Vergoeding
De kosten van het rechtzetten van flaporen worden door de verzekering soms wel en soms niet vergoed.

Verzekerden kunnen bij hun ziektekostenverzekeraar nagaan of de operatie wordt vergoed. Dat is afhankelijk van de polisvoorwaarden en de dekking.

Vragen?
Uw plastisch chirurg behandelt u naar beste kunnen en mocht u nog vragen hebben: maakt u dan een afspraak op de polikliniek Plastische Chirurgie. Uw plastisch chirurg is gaarne bereid om al uw vragen te beantwoorden.

Meer lezen over plastische chirurgie in Amphia?

Ga naar afdeling Plastische Chirurgie

Label