Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Tepelreconstructie
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Tepelreconstructie

Deze ingreep wordt toegepast bij patiënten die een borstreconstructie hebben ondergaan als gevolg van borstkanker.

Wat is een tepelreconstructie?
Bij een tepelreconstructie gebruiken we huid van uw borst om een tepel te maken. Hierna kan de de tepel en de tepelhof met een tatoeage gekleurd worden. Tussen deze ingrepen zit minimaal 3 maanden, zodat de wonden goed kunnen genezen. 

Voorbereidend gesprek
De plastisch chirurg bespreekt met u hoe de tepel gemaakt wordt.

Voor de operatie

  • De opname vindt plaats in dagbehandeling op onze zelfstandige behandelkamers. Voor de ingreep hoeft u niet nuchter te zijn. Dat houdt in dat u gewoon mag eten, drinken. U mag na de ingreep gelijk naar huis.
  • Laat uw sieraden & waardevolle spullen thuis
  • Smeer u borst (en) niet in met crème of bodylotion
  • Draag makkelijke, ruimvallende kleding en een niet te strak zittende BH

Gebruikt u bloedverdunners? 
Als u bloedverdunners (antistollingsmedicatie) gebruikt, meld dit dan aan uw behandelend arts. Hij/ zij bespreekt met u of en wanneer u moet stoppen met deze medicijnen.

Roken vergroot de kans op problemen bij de wondgenezing. Uw arts raadt u daarom aan om enkele weken voor de operatie volledig te stoppen met roken.  

De operatie
De plastisch chirurg tekent allereerst een patroon op uw borst. Vervolgens wordt uw borst gedesinfecteerd en beschermd met een steriele doek. De tepel wordt vervolgens gereconstrueerd met huidflapjes afkomstig van de huid waar de nieuwe tepel gevormd dient te worden. Dit leidt tot nieuwe kleine littekens ter hoogte van de borst in de nabijheid van de nieuwgevormde tepel. Het geheel wordt gehecht en afgeplakt met hechtpleisters en vervolgens bedekt met een sponsje en een douchepleister.

De operatie duurt ongeveer 30-45 minuten, daarna mag u meteen naar huis.

Na de operatie
Waarschijnlijk heeft u na de ingreep niet veel pijn. Mocht u toch pijn hebben dan kunt u hiervoor paracetamol innemen (maximaal 4 x 2 tabletten van 500mg per dag). U krijgt een sponsje ter bescherming voor de tepel die u dan 4 weken erop moet dragen. Eén dag na de operatie mag u douchen met douche pleister. Na ongeveer 10-14 dagen komt u retour op de poli voor het verwijderen van de hechtingen. Sauna/zwemmen/in bad wordt de eerste 6 weken afgeraden.

Mogelijke complicaties
Net als bij elke andere operatie kunnen zich bij een tepelreconstructie complicaties voordoen. Een wond kan nabloeden of er kan een infectie optreden. De kans op complicaties is dus wel aanwezig, maar is klein.  Ook zal de tepel in hoogte afnemen.

De wondgenezing op een voorheen bestraalde borst is trager dan de wondgenezing in een niet bestraalde borst, daarom kan het langer duren voordat de wond genezen is.

Resultaten
Een tepelreconstructie is een veilige en betrouwbare chirurgische ingreep. Absolute symmetrie van de tepels is niet te garanderen.

Meer lezen over plastische chirurgie in Amphia?

Ga naar afdeling Plastische Chirurgie

Label