Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Kwaadaardige huidtumor
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Kwaadaardige huidtumor

Wat is een (kwaadaardige) huidtumor?
Een huidtumor is een gezwel op de huid en is een vorm van kanker. In de meeste gevallen ontstaat huidkanker in de opperhuid. Het ontstaat door langdurige inwerking van zonlicht, maar kan ook ontstaan door zeer frequent zonnebankgebruik.  

Twee vormen van huidkanker komen veruit het meeste voor:  

1. Basaalcelcarcinoom
Het basaalcelcarcinoom groeit zeer langzaam en zaait vrijwel nooit uit. Daarom is het de meest ‘goedaardige’ vorm van huidkanker.

Toch moet ook een basaalcelcarcinoom grondig worden behandeld. Als er niets aan wordt gedaan, kan het in de diepte doorgroeien en de weefsels onder de huid bereiken. De kans op genezing wordt dan kleiner, terwijl de behandeling moeilijker wordt.

Het basaalcelcarcinoom komt vaak voor in het gezicht en de hals.  

2. Plaveiselcelcarcinoom
Deze huidkanker groeit sneller dan het basaalcelcarcinoom en zaait in een later stadium ook uit. Dat gebeurt via de lymfeklieren in de buurt van het carcinoom. Het plaveiselcarcinoom is daardoor kwaadaardiger dan het basaalcelcarcinoom. Als dit carcinoom echter vroegtijdig wordt behandeld, zijn de vooruitzichten erg gunstig. Het plaveiselcelcarcinoom komt vooral voor in het gezicht en op de rug van de hand.    

Voor de operatie

 • De ingreep vindt onder plaatselijke verdoving in dagbehandeling plaats. Dit gebeurt in het Behandelcentrum plastische chirurgie. U mag na de ingreep gelijk naar huis.   ·       
 • Gebruik geen make-up, gezichtscrème of oogcrème op de dag van de behandeling.
 • Laat uw waardevolle spullen en sieraden thuis. ·        
 • U kunt gewoon eten en drinken.
 • Er wordt ook meestal een medische foto gemaakt. Een voor en na foto van het behandelde gebied.
 • Daarnaast moet u minstens zes weken voor de operatie stoppen met roken. Nicotine vernauwt de bloedvaten waardoor problemen bij de wondgenezing op kunnen treden. Voor operaties waarbij weefsel verplaatst wordt, is stoppen met roken een voorwaarde

Gebruikt u bloedverdunners?
Als u bloedverdunners (antistollingsmedicatie) gebruikt, meld dit dan aan uw behandelend arts. Hij/ zij bespreekt met u of en wanneer u moet stoppen met deze medicijnen.   

Trombose
Om de kans op trombose (ongewenst bloedstolsel in een bloedvat) te verlagen krijgt u in sommige gevallen gedurende en/of na de opname een spuitje met bloedverdunner toegediend die de stolling van het bloed vermindert of vertraagt. Indien dit voor u van toepassing is zal uw behandelend arts dit met u bespreken.  

De operatie
De plastisch chirurg maakt een snede rondom de tumor en snijdt deze eruit. Hierdoor ontstaat een wond die groter is dan de tumor zelf. Het is namelijk belangrijk dat alle tumorcellen worden verwijderd zodat de tumor niet opnieuw aan kan groeien. Hierover bestaat pas zekerheid na het pathologisch anatomisch onderzoek. De uitslag daarvan is meestal een week tot 10 dagen na de operatie bekend. Als hieruit blijkt dat de tumor niet volledig verwijderd is, volgt meestal een tweede operatie.  

Huidtransplantaat
Als er na het verwijderen van de tumor voldoende huid over is, wordt de wond gehecht. Dit is echter niet altijd mogelijk. Als er onvoldoende huid over is, wordt meestal een stukje huid gebruikt dat elders van het lichaam komt (bijvoorbeeld vanachter het oor of van het bovenbeen), een zogenaamd huidtransplantaat. Bij een tumor in het gezicht wordt vaak huid van voor of achter het oor gebruikt. Er wordt huid achter het oor weggehaald en de ontstane wond wordt direct weer gehecht. De huid staat dan wat strakker. Bij een tumor aan de hand wordt meestal huid van de onderarm of het bovenbeen gebruikt. De huid wordt er als het ware afgeschaafd. U houdt er een schaafplekje aan over. In beide gevallen wordt de getransplanteerde huid op de wond vastgehecht. Hier overheen wordt een stevig gaasbolletje gehecht. Het gaasbolletje zorgt ervoor dat het huidtransplantaat niet kan verschuiven. Het vastgroeien van de huid duurt ongeveer 7 tot 14 dagen.   

Na de operatie
Na de ingreep kunt u meestal meteen naar huis. Soms wordt u voor korte tijd naar de afdeling dagbehandeling gebracht. Als alles goed is, mag u dan na een paar uur weer naar huis. Bij een huidtransplantatie kan – afhankelijk van de uitgebreidheid van de operatie – een opname voor 1 of meer dagen nodig zijn.

Van de plastisch chirurg hoort u wanneer u terug moet komen op de polikliniek om de hechtingen te laten verwijderen. Afhankelijk van de ingreep hoort u ook wanneer u terug kunt komen voor de uitslag van een onderzoek of voor verdere nabehandeling.

Na een operatie aan het gezicht:

 • Als de wond zich vlakbij uw oog bevindt, kunnen de oogleden de eerste dagen een beetje gezwollen en blauw van kleur zijn.
 • Wij adviseren u de eerste dagen na de operatie niet te veel te bukken. Als u bukt, komt er druk op de wond en neemt de zwelling toe.  

Na een operatie aan de hand:      

 • Na de operatie moet u uw hand goed omhooghouden. In bed kunt u hiervoor een kussen gebruiken.
 • Of u kunt douchen, is afhankelijk van de plaats van de wond en de donorplaats. Het is van groot belang dat zowel de operatiewond als de donorplaats minstens 3 dagen droog blijven. Dit betekent soms ook dat u uw haren niet kunt wassen.
 • De donorplaats kan soms nog wat wondvocht nalekken. Dit wordt meestal droog verbonden. U dient het verband te laten zitten tot aan de eerste controle op de polikliniek.  

Mogelijke complicaties
Geen enkele operatie is zonder risico’s. Zo is ook bij deze ingreep de normale kans op complicaties aanwezig. Soms kan een nabloeding of infectie optreden. Het donorhuidje kan soms niet aanslaan, waardoor deze afsterft.

Resultaten
Wij vinden het van groot belang dat u voor een operatie weet hoe de ingreep in zijn werk gaat, welk resultaat u mag verwachten en welke problemen kunnen optreden. Vrijwel altijd zijn onze patiënten zeer tevreden met het operatieresultaat. Wij hopen dat dit ook bij u het geval zal zijn.  

Meer lezen over plastische chirurgie in Amphia?

Ga naar afdeling Plastische Chirurgie

Label