Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Behandeling extravasatie van contrastmiddel
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Behandeling extravasatie van contrastmiddel

Zojuist heeft u een onderzoek gehad, waarbij u een injectie met contrastvloeistof heeft gekregen. De contrastvloeistof werd via een infuus in uw arm in de bloedbaan gespoten. Helaas kwam tijdens deze injectie (een deel van) de contrastvloeistof buiten het bloedvat. Dit heet extravasatie.

Meestal geeft dit weinig tot geen hinder. Maar soms ontstaat er een harde, pijnlijke zwelling op de plaats waar het infuus gezeten heeft. Uw lichaam voert de contrastvloeistof zelf af. De zwelling verdwijnt dan meestal binnen twee tot vier dagen. Heel soms kunnen de klachten tot een week aanhouden.

Aanpak
De behandeling is al in de onderzoekskamer gestart. De laborant heeft de arm gemasseerd en een stevig verband aangelegd. Verder krijgt u de volgende adviezen:

  • Hoog houden: probeer uw arm hoog te houden als u zit of ligt. Laat uw arm dus zo weinig mogelijk naar beneden hangen. Maak regelmatig knijpbewegingen met uw hand. Dit zorgt voor een betere afvoer van het vocht.
  • Belangrijk is dat de huid droog blijft en gebruik géén natte gazen/ kompressen.
  • Pijn verzachten: om de eventuele pijn te verzachten kunt u de zwelling tijdens de eerste 24 uur af en toe koelen met koude (of ijs)kompressen. Deze maakt u zelf eenvoudig door ijsblokjes in een plastic zakje te doen. Wikkel ze in een droge handdoek of droog washandje en houd dit tegen de zwelling. Er zijn ook zogenaamde ‘cold packs’ verkrijgbaar bij de drogist of bij sportzaken die wat handiger in het gebruik zijn. Koel niet langer dan een kwartier en wacht minimaal een half uur voordat u weer gaat koelen.

De mate van ernst hangt af van de hoeveelheid, grootte en plaats van de zwelling. In sommige gevallen is het noodzakelijk dat wij u 24 uur na het ontstaan van het extravasaat bellen om te vragen hoe het gaat. De laborant licht u hierover in.

Verergering
Er bestaat een kleine kans op ontstekingsverschijnselen rond de plaats van de injectie. Ook kan het zijn dat u last krijgt van tintelingen, verkramping of gevoelloosheid van de vingers.

Ervaart u één of meerdere van deze klachten? Neem dan telefonisch contact op met de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) van Amphia: T (076) 595 50 00.

Wilt u bij uw bezoek aan de SEH deze folder meenemen?

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met onze afdeling Radiologie via (076) 595 10 86.

Locaties
De afdeling Radiologie is gevestigd op meerdere locaties. Kijk voor de juiste locatie op uw afspraakbevestiging.

Meer weten over Radiologie in Amphia?

Ga naar afdeling Radiologie

Label