Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Uw bezoek aan Amphia en COVID-19. Lees hier meer over de aangepaste zorg en maatregelen.
CT onderzoek van de alvleesklier, lever of bijnier
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

CT onderzoek van de alvleesklier, lever of bijnier

Waarom dit onderzoek?
U krijgt binnenkort een CT-onderzoek. Dit is besproken met uw behandelend arts. Bij dit onderzoek worden er röntgenfoto's gemaakt met behulp van een Computer Tomograaf (CT-scanner). Het doel van dit onderzoek is om mogelijke afwijkingen op te sporen of uit te sluiten. Een radiodiagnostisch laborant voert het onderzoek uit, onder verantwoordelijkheid van een radioloog.

CT-onderzoek
Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van speciale röntgenapparatuur. Met behulp van röntgenstralen meet de scanner de te onderzoeken lichaamsdelen.

De informatie van alle gemaakte opnamen wordt door de computer verwerkt en omgezet in foto's.

Het onderzoek
De radiodiagnostisch laborant vraagt u om op de onderzoekstafel plaats te nemen. U ligt in een bepaalde houding, afhankelijk van het gedeelte van uw lichaam dat onderzocht moet worden. De tafel gaat door de ronde opening van de CT-scanner, tot aan het te onderzoeken lichaamsdeel.

Met contrastvloeistof
Het kan zijn dat u bij dit onderzoek contrastvloeistof krijgt toegediend. Dit gebeurt door middel van een injectie in de arm. De vloeistof maakt bepaalde lichaamsstructuren zichtbaar op de foto's. De radiodiagnostisch laborant vertelt u hier meer over, als dit voor u van toepassing is. Meer informatie over de toediening van een contrastmiddel, kunt u nalezen in de folder Informatie over contrastmiddel. Klik hier om de folder te openen.

Het totale onderzoek duurt ongeveer 5 tot 25 minuten.

Na het onderzoek

  • Na het onderzoek kunt u uw normale bezigheden gewoon voortzetten.
  • Als u contrastvloeistof heeft gekregen, raden wij u aan veel water te drinken. De vloeistof gaat dan weer snel weg uit het lichaam.

Belangrijk

  • De meeste mensen vinden dit onderzoek niet pijnlijk of vervelend.
  • Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek stil blijft liggen. T
  • ijdens het inspuiten van de contrastvloeistof kunt u een warm gevoel krijgen. Ook kunt u het idee hebben dat u aan het plassen bent. Dit is in werkelijkheid niet het geval.
  • In zeldzame gevallen kan het gebruikte contrastmiddel een allergische reactie opwekken. Helaas is dit niet van tevoren te voorspellen. Vrijwel altijd is er dan sprake van een onschuldige reactie die snel weer voorbij gaat. In zéér zeldzame gevallen is een allergische reactie ernstiger en is behandeling noodzakelijk.

Voorbereiding
Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig.

Uitslag
U krijgt op de vervolgafspraak met uw behandelend arts de uitslag van het onderzoek.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met onze afdeling via (076) 595 10 86. Bent u verhinderd? Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan de afdeling Radiologie? Wij kunnen uw plaats dan voor een andere patiënt gebruiken.

Locaties
De afdeling Radiologie is gevestigd op meerdere locaties. Kijk voor de juiste locatie op uw afspraakbevestiging.

Meer weten over Radiologie in Amphia?

Ga naar afdeling Radiologie