Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

CT onderzoek van de schedel
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

CT onderzoek van de schedel

Waarom dit onderzoek?
U krijgt binnenkort een CT-onderzoek. Dit is besproken met uw behandelend arts. Bij dit onderzoek worden er röntgenfoto's gemaakt met behulp van een Computer Tomograaf (CT-scanner). Het doel van dit onderzoek is om mogelijke afwijkingen op te sporen of uit te sluiten. Een radiodiagnostisch laborant voert het onderzoek uit, onder verantwoordelijkheid van een radioloog.

CT-onderzoek
Een CT-scan is een röntgenapparaat dat een serie foto’s maakt. Met een CT-scan kun je een lichaamsdeel plakje voor plakje weergeven.

Er ontstaat een driedimensionaal beeld van de organen, botten en weefsels van het te scannen gebied/lichaamsdeel.

Voorbereiding
Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig. Als u een bril of een pruik draagt, moet u deze tijdens het onderzoek afzetten. Dat geldt ook voor een gehoorapparaat, haarspeldjes en oorbellen. Soms is het ook nodig een gebitsprothese uit te doen. De laborant geeft u deze informatie.

Het onderzoek
De radiodiagnostisch laborant vraagt u om op de rug te komen liggen met het hoofd in een speciaal steuntje. Om beweging te voorkomen wordt het hoofd ondersteund met kussentjes.

De CT-scan heeft een grote open ring waarin zich het röntgenapparaat bevindt. Tijdens het maken van de foto’s schuift de onderzoekstafel waarop u ligt langzaam door deze ring.

Het totale onderzoek duurt ongeveer 5 tot 25 minuten.

Met contrastvloeistof
Om bloedvaten  en organen beter zichtbaar te maken wordt er bij een CT-scan soms gebruikgemaakt van contrastvloeistof. Om u deze vloeistof toe te dienen, wordt er door de laborant een infuus geprikt. Tijdens het onderzoek krijgt u door dit infuus contrastvloeistof toegediend.

De radiodiagnostisch laborant vertelt u hier meer over, als dit voor u van toepassing is. Meer informatie over de toediening van een contrastmiddel, kunt u nalezen in de folder Informatie over contrastmiddel. Klik hier om de folder te openen.

Na het onderzoek

  • Na het onderzoek kunt u uw normale bezigheden gewoon voortzetten.
  • Heeft u tijdens het onderzoek contrastvloeistof gekregen, dan is het belangrijk veel water te drinken.

 Belangrijk

  • De meeste mensen vinden dit onderzoek niet pijnlijk of vervelend.
  • Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek stil blijft liggen.
  • Tijdens het inspuiten van de contrastvloeistof kunt u een warm gevoel krijgen. Ook kunt u het idee hebben dat u aan het plassen bent. Dit is in werkelijkheid niet het geval.
  • ​In zeldzame gevallen kan het contrastmiddel een allergische reactie opwekken. Helaas is dit niet van tevoren te voorspellen. Vrijwel altijd is er dan sprake van een onschuldige reactie die weer snel voorbijgaat. In zéér zeldzame gevallen is een allergische reactie ernstiger en is behandeling noodzakelijk.
  • Toediening van contrastmiddel kan het functioneren van uw nieren beïnvloeden. Daarom is voorafgaand aan de CT-scan bloedonderzoek nodig om uw nierfunctie vast te stellen. Uw behandelend arts vraagt dit onderzoek aan.
LET OP!
  • Bent u mogelijk zwanger, neem dan contact op met de afdeling Radiologie. In overleg met uw behandelend arts wordt het onderzoek dan uitgesteld.
  • Bent u overgevoelig voor geneesmiddelen of jodium vertelt u dit dan voor het onderzoek aan de laborant.

Uitslag
U krijgt op de vervolgafspraak met uw behandelend arts de uitslag van het onderzoek.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met onze afdeling via (076) 595 10 86.

Bent u verhinderd?
Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan de afdeling Radiologie? Wij kunnen uw plaats dan voor een andere patiënt gebruiken.

Locaties
De afdeling Radiologie is gevestigd op meerdere locaties. Kijk voor de juiste locatie op uw afspraakbevestiging.

Meer weten over Radiologie in Amphia?

Ga naar afdeling Radiologie

Label