Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Uw bezoek aan Amphia en COVID-19. Lees hier meer over de aangepaste zorg en maatregelen.
CT onderzoek van de schedel
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

CT onderzoek van de schedel

Waarom dit onderzoek?
U krijgt binnenkort een CT-onderzoek van uw schedel. Dit is besproken met uw behandelend arts. Bij dit onderzoek worden er röntgenfoto's gemaakt met behulp van een Computer Tomograaf (CT-scanner). Het doel van dit onderzoek wordt verricht om mogelijke afwijkingen aan of in uw hoofd op te sporen of uit te sluiten. Een radiodiagnostisch laborant voert het onderzoek uit, onder verantwoordelijkheid van een radioloog.

Wat is een CT-onderzoek?
Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van speciale röntgenapparatuur.

Met behulp van röntgenstralen meet de scanner de te onderzoeken lichaamsdelen. De informatie van alle gemaakte opnamen wordt door de computer verwerkt en omgezet in foto’s.

Het onderzoek
De radiodiagnostisch laborant vraagt u om op de onderzoekstafel te gaan liggen. De tafel wordt door de opening van de CT-scanner geschoven. De radiodiagnostisch laborant maakt opnamen van uw hoofd.

Met contrastvloeistof
Het is mogelijk dat u voor of tijdens het onderzoek contrastvloeistof krijgt toegediend door middel van een injectie in de arm. Dit kan nodig zijn om bepaalde lichaamsstructuren zichtbaar te maken op de foto's. Als dit voor u van toepassing is, vertelt de laborant u hier meer over. Het onderzoek duurt ongeveer vijf tot twintig minuten. Meer informatie over de toediening van een contrastmiddel, kunt u nalezen in de folder Informatie over contrastmiddel. Klik hier (https://www.amphia.nl/-/media/Amphia/Folders/Radiologie/6639-Informatie-over-contrastmiddel.pdf) om de folder te openen.

Na het onderzoek

  • Na het onderzoek kunt u uw normale bezigheden gewoon voortzetten.
  • Heeft u tijdens het onderzoek contrastvloeistof gekregen, dan is het belangrijk veel water te drinken.

Belangrijk

  • Bent u (mogelijk) zwanger, neemt u dan contact op met de afdeling Radiologie. In overleg met uw behandelend arts wordt het onderzoek dan uitgesteld.
  • Bent u overgevoelig voor geneesmiddelen of jodium vertel dit dan voor het onderzoek aan de laborant.
  • Dit onderzoek wordt meestal niet als pijnlijk of vervelend ervaren. Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek stil blijft liggen.
  • Bij het inspuiten van contrastvloeistof, krijgt u een warm gevoel krijgen. Ook kunt u het idee hebben dat u aan het plassen bent. Dit is in werkelijkheid niet het geval.
  • In zeldzame gevallen kan het gebruikte contrastmiddel een allergische reactie opwekken. Helaas is dit niet van tevoren te voorspellen. Vrijwel altijd is er dan sprake van een onschuldige reactie die snel weer voorbijgaat. In zéér zeldzame gevallen is een allergische reactie ernstiger en is behandeling noodzakelijk.

Voorbereiding
Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig. Als u een bril of een pruik draagt, moet u deze tijdens het onderzoek afzetten. Dat geldt ook voor een gehoorapparaat, haarspeldjes en oorbellen. Soms is het ook nodig een gebitsprothese uit te doen. De laborant geeft u deze informatie.

Uitslag
U krijgt op de vervolgafspraak met uw behandelend arts de uitslag van het onderzoek.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemenmet onze afdeling via (076) 595 10 86. Bent u verhinderd? Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan de afdeling Radiologie? Wij kunnen uw plaats dan voor een andere patiënt gebruiken.

Locaties
De afdeling Radiologie is gevestigd op meerdere locaties. Kijk voor de juiste locatie op uw afspraakbevestiging.

Meer weten over Radiologie in Amphia?

Ga naar afdeling Radiologie