Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Fistulografie
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Fistulografie

Waarom dit onderzoek?
U krijgt binnenkort een röntgenonderzoek van een fistel (een smal ontstekingskanaaltje, dat uitkomt in de huid). Dit is besproken met uw behandelend arts. Het onderzoek heet een fistulografie en wordt verricht om de fistel te kunnen beoordelen. Een radioloog voert het onderzoek uit, geassisteerd door een radiodiagnostisch laborant.

Wat is een onderzoek van een fistel?
Bij dit onderzoek worden er met behulp van een röntgenapparaat foto's gemaakt van de fistel. We gebruiken een contrastvloeistof om deze zichtbaar te maken.

Het onderzoek
De radiodiagnostisch laborant vraagt u het te onderzoeken lichaamsdeel te ontbloten. Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel. We beginnen met het desinfecteren van de huid. Daarna brengt de radioloog een slangetje in de fistelopening. Via het slangetje wordt contrastmiddel in de fistel gespoten. Dit maakt de fistel goed zichtbaar op de röntgenfoto. Vervolgens worden er foto's gemaakt. Het onderzoek duurt 20 à 30 minuten.

Na het onderzoek
Na afloop van het onderzoek kunt u uw dagelijkse bezigheden weer hervatten

LET OP!
  • Bent u (mogelijk) zwanger? Neem dan contact op met de afdeling Radiologie. In overleg met uw behandelend arts wordt het onderzoek dan mogelijk uitgesteld.
  • Bent u overgevoelig voor geneesmiddelen of jodium, vertelt u dit dan voor het onderzoek aan de laborant.

 

Belangrijk
Het onderzoek kan soms wat gevoelig zijn.

Voorbereiding
Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig.

Uitslag
U krijgt op de vervolgafspraak met uw behandelend arts de uitslag van het onderzoek.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met onze afdeling via (076) 595 10 86. Bent u verhinderd? Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan de afdeling Radiologie? Wij kunnen uw plaats dan voor een andere patiënt gebruiken.

Locaties
De afdeling Radiologie is gevestigd op meerdere locaties. Kijk voor de juiste locatie op uw afspraakbevestiging.

Meer weten over Radiologie in Amphia?

Ga naar afdeling Radiologie

Label