Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Botdichtheidsmeting DEXA-scan
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Botdichtheidsmeting DEXA-scan

Waarom dit onderzoek?
U krijgt binnenkort een onderzoek van uw botdichtheid. Dit is besproken met uw behandelend arts. Het onderzoek wordt verricht om de hoeveelheid kalk in uw botten te bepalen. Dit is van belang voor het opsporen van botontkalking (osteoporose) of het bepalen van het effect van een behandeling. Een radiologisch assistent voert het onderzoek uit, onder verantwoordelijkheid van een radioloog.

Botdichtheid meten
Bij dit onderzoek worden er met behulp van een DEXA-apparaat (Dual Energy X-Ray Absorptio-metrie) metingen verricht, meestal van het onderste gedeelte van de rug en de heup, soms van de pols. Aan de hand van deze metingen bepalen we hoeveel kalk de botten bevatten.

Het onderzoek
U kunt uw kleding tijdens het onderzoek aanhouden. Uitzondering hierop vormt kleding waarin metaal is verwerkt, zoals een bh, korset of ritssluitingen in bijvoorbeeld een spijkerbroek. Een navelpiercing dient ook van te voren verwijderd te worden. Bij een meting van uw pols, is het nodig om sieraden zoals ringen en horloge af te doen.

Voor dit onderzoek ligt u op een onderzoekstafel. Het apparaat verricht met een geringe hoeveelheid röntgenstraling metingen. Deze slaan we op in een computer. Het onderzoek duurt 15 à 20 minuten. Na het onderzoek kunt u uw normale bezigheden gewoon voortzetten.

Voorbereiding
Voorafgaand aan het onderzoek kunt u gewoon eten en drinken. In de week voor het onderzoek mag u géén röntgenonderzoeken hebben ondergaan met contrast (bijvoorbeeld röntgenonderzoek van de maag of darm). Dit kan namelijk de meting verstoren.

Medicijnen
Gebruikt u calciumtabletten, dan mag u deze niet op de dag van het onderzoek innemen. Na het onderzoek kunt u uw tabletten gewoon weer innemen.

Uitslag
U krijgt op de vervolgafspraak met uw behandelend arts de uitslag van het onderzoek.

Belangrijk
Bent u (mogelijk) zwanger, neemt u dan contact op met de afdeling Radiologie. In overleg met uw behandelend arts wordt het onderzoek dan mogelijk uitgesteld.

LET OP! U dient 10 minuten vóór uw afspraak aanwezig te zijn.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met onze afdeling via (076) 595 10 86. Bent u verhinderd? Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan de afdeling Radiologie? Wij kunnen uw plaats dan voor een andere patiënt gebruiken.

Locatie
De afdeling Radiologie is gevestigd op meerdere locaties. Kijk voor de juiste locatie op uw afspraakbevestiging.

Meer weten over Radiologie in Amphia?

Ga naar afdeling Radiologie

Label