Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Mirabel procedure
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Mirabel procedure

Speciale borstpunctie onder echogeleide

Onlangs werden bij u opnamen van de borst gemaakt. Hierop is een goedaardige afwijking van de borst geconstateerd, een fibroadenoom. Dit fibroadenoom kan verwijderd worden met behulp van een speciale holle naald en een vaccuümpomp. Dit heeft u besproken met uw behandelend arts.

Een radioloog voert het onderzoek uit, geassisteerd door meerdere radiodiagnostische laboranten.

Het onderzoek
Voor dit onderzoek ontbloot u uw bovenlichaam en komt u op uw rug op de onderzoekstafel te liggen. De precieze plaats in de borst wordt door middel van echografie opgezocht. Deze plaats en de omgeving van de borst worden gedesinfecteerd en plaatselijk verdoofd. Hierna komt er een steriele doek over uw bovenlichaam te liggen. Vervolgens brengt de radioloog via een klein sneetje in de huid, de speciale holle naald in. Deze naald is verbonden met een vaccuümpomp en zorgt ervoor dat er weefsel in de naald wordt gezogen. Het fibroadenoom wordt nu reepje voor reepje verwijderd met de vaccuümpomp. Het wegnemen van het weefsel kan een wat trekkend gevoel in de borst geven. De behandeling gaat door totdat het fibroadenoom niet of nauwelijks meer zichtbaar is op de echo beelden. Het weggenomen weefsel wordt ter controle opgestuurd naar het pathologisch laboratorium.

Het onderzoek duurt ongeveer 3 kwartier.

Na het onderzoek
Er ontstaat vrijwel altijd een bloeduitstorting in het gebied waar het weefsel is weggezogen. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen wordt het gebied na afloop van de behandeling stevig ingepakt. Op de plaats van de verdoving krijgt u hechtpleisters of meerdere wondcomprespleisters. Er wordt een verbandrolletje in de BH gedaan, en een drukverband om beide borsten. Dit alles is om de kans op een nabloeding zo klein mogelijk te maken.

Wanneer u toch bloedverlies heeft, kunt u in eerste instantie20 minuten stevig met de platte hand op het wondje drukken. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een schone theedoek. Is het bloeden hierna nog niet gestopt, kunt u contact opnemen met de Spoedeisende hulp van het Amphia: (076) 595 4047. U meldt dan dat u een vacuümbiopsie heeft gehad op de afdeling Radiologie.

  • We adviseren u om 48 uur na het onderzoek rustig aan te doen. Dit betekent niet zwaar te tillen en niet te sporten.
  • Ook kunt u het beste een stevige bh dragen.
  • Bij pijn kunt u paracetamol innemen. U mag geen medicijnen innemen die aspirine (acetylsalicylzuur) bevatten. Deze medicijnen hebben nl een bloedverdunnende werking.
  • De radiodiagnostisch laborant geeft u een nazorgformulier mee waarin alles nog eens wordt uitgelegd.

Voorbereiding

  • Gebruik vanaf de avond voor het onderzoek geen bodylotion of talkpoeder op uw bovenlichaam.
  • Wij raden u aan om niet alleen te komen, zodat iemand u naar huis kan begeleiden. Autorijden kan na het onderzoek voor u vervelend zijn.
  • Draag bij voorkeur bovenkleding die u makkelijk aan- en uit kunt trekken en neem een stevige BH mee voor na het onderzoek.

Belangrijk! Bloedstollingsonderzoek
Uw behandelend arts bepaalt of bloedstollingsonderzoek, voorafgaand aan het onderzoek, noodzakelijk is. Als u bloedverdunners (antistollingsmedicatie) gebruikt, meld dit dan aan uw behandelend arts. Hij/ zij bespreekt met u of en wanneer u moet stoppen met deze medicijnen. Wij raden u aan waardevolle zaken zoveel mogelijk thuis te laten.

Uitslag
U komt 2 weken na de procedure voor controle bij uw behandelend arts. Deze controleert de wond en geeft u de uitslag van het laboratorium. 

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met onze afdeling via (076) 595 10 86. Bent u verhinderd? Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan de afdeling Radiologie? Wij kunnen uw plaats dan voor een andere patiënt gebruiken.

Locatie
De afdeling Radiologie is gevestigd op meerdere locaties. Kijk voor de juiste locatie op uw afspraakbevestiging.

Meer weten over Radiologie in Amphia?

Ga naar afdeling Radologie

Label