Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Uw bezoek aan Amphia en COVID-19. Lees hier meer over de aangepaste zorg en maatregelen.
MRI dunne darm
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

MRI dunne darm

U krijgt binnenkort een MRI-onderzoek van de dunne darm. Dit is besproken met uw behandelend arts. Het onderzoek wordt uitgevoerd om afwijkingen in de dunne darm aan te tonen of uit te sluiten. Een radiodiagnostisch laborant voert het onderzoek uit onder verantwoordelijkheid van een radioloog.

Wat is een MRI van de dunne darm?
MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. Bij een MRI maken we met behulp van een sterk magneetveld en radiopulsen beelden van de dunne darm. Het weefsel in het lichaam reageert hier tijdelijk op door een signaal af te geven.

Het onderzoek
Voor dit onderzoek dient u zich uit te kleden. U mag een pyjama of joggingbroek ZONDER RITSEN/ KNOOPJES of RINGETJES en shirt ZONDER METAAL meebrengen om aan te trekken. U ligt op een onderzoekstafel met een band/ antenne over uw buik heen. U krijgt een koptelefoon op en een belletje in de hand. De tafel wordt in de tunnel geschoven.Tijdens het onderzoek krijgt u via een injectie in uw arm een contrastvloeistof toegediend. Daarnaast krijgt u een middel dat de darmbeweging tijdelijk vermindert en darmkrampen tegengaat (Buscopan). Tussen de opnamen door ontvangt u meerdere malen een ademinstructie.

Tijdens het onderzoek hoort u een sterk kloppend en/of brommend geluid. Ter afleiding kunt u naar muziek luisteren. U mag zelf een cd meebrengen.

Tijdens het onderzoek heeft u het belletje om contact op te nemen met de laborant. Voor een goed verloop van het onderzoek is het belangrijk dat u stil blijft liggen. Het hele onderzoek duurt (zonder de voorbereidingstijd) ongeveer dertig minuten.

Belangrijk

 • Vanwege het sterke magneetveld worden patiënten met een pacemaker of ICD alleen gescand als deze voor MRI is goedgekeurd.
 • Het magneetveld beschadigt en/of trekt bepaalde dingen aan. Laat daarom creditcards, bank- en giropassen, horloges, piercings, sleutels, haarspeldjes, gehoorapparaten en sieraden in de kleedkamer achter. Uw kleedkamer kan afgesloten worden.
 • Meld het als u metalen voorwerpen in uw lichaam heeft zoals vaatclips, schroeven, plaatjes, heuppennen, gewrichtsprothesen, kogels en ijzerfragmenten.
 • Meld het ook als u in uw werk veel met metaalsplinters in aanraking komt.
 • Indien u een pruik draagt, kunt u een andere hoofdbedekking ter vervanging meenemen.
 • Het is belangrijk dat u geen make-up draagt. In de meeste make-up soorten zit metaal. Dit beïnvloedt de beeldkwaliteit.
 • Wij raden u aan waardevolle zaken zoveel mogelijk thuis te laten.
 • Een magnetisch klikgebit dient u ALTIJD te verwijderen.
 • Geen bezwaar: vullingen en/of kronen, NIET-verwijderbare onderdelen van een beugel en ECHTE gouden (trouw)ringen die niet af kunnen.
 • De toediening van Buscopan kan als mogelijke bijwerking hebben dat u tijdelijk minder zicht heeft. Houd hiermee rekening bij deelname aan het verkeer.

Voorbereiding

 • Het is belangrijk dat uw deze voorbereiding goed opvolgt. U mag vanaf vier uur vóór het onderzoek niets meer eten en drinken.
 • U meldt zich een uur voor het onderzoek op de afdeling Radiologie. Hier krijgt u 1600 cc contrastvloeistof (Mannitol-oplossing). Deze vloeistof drinkt u gelijkmatig verspreid over het uur op. Het smaakt naar suikerwater.
 • Als u er moeite mee heeft om in een nauwe ruimte te liggen, meld dit dan voorafgaand aan het onderzoek. Wij houden hier dan zoveel mogelijk rekening mee.

Na het onderzoek
Let op: de Mannitol- oplossing die u te drinken krijgt, kan een laxerende werking hebben. U kunt hier de rest van de dag nog last van hebben.

Uitslag
U krijgt op de vervolgafspraak met uw behandelend arts de uitslag van het onderzoek.

LET OP!
U dient 60 minuten vóór uw afspraak aanwezig te zijn. Dit in verband met de voorbereiding en de strakke planning van de MRI.

 

Vragenlijst voor MRI-onderzoek
Tijdens het onderzoek wordt gewerkt met een sterk magneetveld. Daarom is het belangrijk dat u de vragen op de volgende pagina goed invult. Neem deze mee op de dag van het onderzoek. Als u één van de vragen met 'ja' beantwoordt, neem dan contact op met de afdeling Radiologie.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met onze afdeling via (076) 595 10 86. Bent u verhinderd? Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan de afdeling Radiologie? Wij kunnen uw plaats dan voor een andere patiënt gebruiken.

Locatie
De afdeling Radiologie is gevestigd op meerdere locaties. Kijk voor de juiste locatie op uw afspraakbevestiging.

Om u zo snel en veilig mogelijk te helpen vragen wij u om een vragenlijst in te vullen voor uw MRI onderzoek.

Deze krijgt u van ons of print u zelf uit. En neemt deze mee naar uw afspraak.

Ga naar MRI vragenlijst

Meer weten over Radiologie in Amphia?

Ga naar afdeling Radiologie