Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

MRI van de borsten
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

MRI van de borsten

Waarom dit onderzoek?
U krijgt binnenkort een MRI-onderzoek, zoals besproken met uw behandelend arts. Dit onderzoek wordt uitgevoerd om afwijkingen in bepaalde weefsels aan te tonen of uit te sluiten. Een radiodiagnostisch laborant voert het onderzoek uit, onder verantwoordelijkheid van een radioloog.

Wat is een MRI?
MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. Bij een MRI worden met behulp van een sterk magneetveld en radiopulsen beelden gemaakt van het te onderzoeken lichaamsdeel. Het weefsel in het lichaam reageert hier tijdelijk op door een signaal af te geven. Een spoel/antenne vangt deze signalen op en zet dit om in beelden.

Voorbereiding

 • Wilt u zo vriendelijk zijn de MRI-vragenlijst goed door te lezen en in te vullen? Klik hier voor de MRI-vragenlijst. Neem deze mee op de dag van het onderzoek.
 • Het is ook mogelijk om via “mijn Amphia” een vragenlijst voor de MRI in te vullen. Dit kan vanaf 21 dagen voor het MRI-onderzoek. Als u dit heeft gedaan hoeft u geen papieren vragenlijst mee te nemen.
 • Als u er moeite mee heeft om in een nauwe ruimte te liggen, meld dit dan voorafgaand aan het onderzoek. Wij houden hier dan zoveel mogelijk rekening mee.
 • Voor dit onderzoek geldt verder geen specifieke voorbereiding.

Het onderzoek
De radiodiagnostisch laborant vraagt u zich uit te kleden. U mag onderbroek en sokken aanhouden en u krijgt een jasje aan. U ligt eerst op uw rug op de onderzoekstafel en krijgt een infuus. Tijdens het onderzoek krijgt u via dit infuus een contrastmiddel toegediend. U merkt hier nauwelijks wat van. Na het inbrengen van het infuus gaat u op uw buik op de onderzoekstafel liggen met uw borst (en) in een uitsparing. U krijgt een belletje in de hand om de radiodiagnostisch laborant te contacteren. Ook krijgt u oordopjes en een koptelefoon op. Vervolgens wordt u in de tunnel geschoven.

Tijdens het onderzoek hoort u een sterk kloppend en/of brommend geluid. Om u wat afleiding te bieden, mag u naar muziek luisteren. U kunt hiervoor zelf een cd meebrengen. Voor een goed verloop van het onderzoek is het belangrijk dat u stil blijft liggen. Het totale onderzoek duurt ongeveer dertig minuten.

Na het onderzoek
Na het onderzoek kunt u uw normale bezigheden gewoon voortzetten.

Belangrijk

 • Vanwege het sterke magneetveld worden patiënten met een pacemaker of ICD alleen gescand als deze voor MRI is goedgekeurd. Meer informatie hierover leest u in onze folder MRI met pacemaker of ICD.
 • Het magneetveld beschadigt of trekt een aantal zaken aan. Laat daarom creditcards, bank- en giropassen, horloges, piercings, sleutels, haarspeldjes, mobiel gehoorapparaten en sieraden in de kleedkamer achter. Uw kleedkamer kan afgesloten worden.
 • Meld het als u metalen voorwerpen in uw lichaam heeft zoals vaatclips, schroeven, plaatjes, heuppennen, gewrichtsprothesen, kogels en ijzerfragmenten.
 • Meld het ook als u in uw werk veel met metaalsplinters in aanraking komt.
 • Indien u een pruik draagt, kunt u een andere hoofdbedekking ter vervanging mee nemen.
 • Het is belangrijk dat u geen make-up draagt. In de meeste make-up soorten wordt metaal gebruikt. Dit metaal beïnvloedt de beeldkwaliteit.
 • Draagt u een glucose meter/ glucose sensor pleister (bv. Freestyle Libre)? Zo ja, dan dient deze verwijderd te worden. U kunt bij het maken van de afspraak aangeven, wanneer de pleister gewisseld moet worden. Wij proberen daar rekening mee te houden.
 • Heeft u een Port-a-Cath? Zou u deze dan voor het onderzoek aan willen laten prikken?
 • Wij raden u aan waardevolle zaken zoveel mogelijk thuis te laten.
 • Een magnetisch klikgebit dient ALTIJD verwijderd te worden.
 • Vullingen en/of kronen, niet-verwijderbare onder delen van een beugel en GOUDEN (trouw) ringen die niet af kunnen, zijn geen bezwaar.
LET OP! U dient 15 minuten vóór uw afspraak aanwezig te zijn.


Uitslag
U krijgt op de vervolgafspraak met uw behandelend arts de uitslag van het onderzoek.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met onze afdeling via (076) 595 10 86. Bent u verhinderd? Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan de afdeling Radiologie? Wij kunnen uw plaats dan voor een andere patiënt gebruiken.

Locatie
De afdeling Radiologie is gevestigd op meerdere locaties. Kijk voor de juiste locatie op uw afspraakbevestiging.

Om u zo snel en veilig mogelijk te helpen vragen wij u om een vragenlijst in te vullen voor uw MRI onderzoek.

Vul de vragenlijst in

Om u zo snel en veilig mogelijk te helpen vragen wij u om een vragenlijst in te vullen voor uw MRI onderzoek. U vult de vragenlijst digitaal in via mijnAmphia.

Heeft u geen mijnAmphia? U kunt de vragenlijst ook zelf printen. Neem deze dan mee naar uw afspraak.

Ga naar MRI vragenlijst

Meer weten over Radiologie in Amphia?

Ga naar afdeling Radiologie

Label