Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

MRI van de wervelkolom
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

MRI van de wervelkolom

U krijgt binnenkort een MRI-onderzoek van uw wervelkolom (cervicaal, thoracaal of lumbaal). Dit is besproken met uw behandelend arts. Dit onderzoek wordt uitgevoerd om afwijkingen aan uw wervelkolom aan te tonen of uit te sluiten. Een radiodiagnostisch laborant voert het onderzoek uit, onder verantwoordelijkheid van een radioloog.

Wat is een MRI van de wervelkolom?
MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. Bij een MRI worden met behulp van een sterk magneetveld en radiopulsen beelden gemaakt van het te onderzoeken lichaamsdeel. Het weefsel in het lichaam reageert hier tijdelijk op door een signaal af te geven. Een spoel/antenne vangt deze signalen op en zet dit om in beelden.

Voorbereiding

 • Wilt u zo vriendelijk zijn de MRI-vragenlijst goed door te lezen en in te vullen? Klik hier voor de MRI-vragenlijst. Neem deze mee op de dag van het onderzoek.
 • Het is ook mogelijk om via “mijn Amphia” een vragenlijst voor de MRI in te vullen. Dit kan vanaf 21 dagen voor het MRI-onderzoek. Als u dit heeft gedaan hoeft u geen papieren vragenlijst mee te nemen.
 • Als u er moeite mee heeft om in een nauwe ruimte te liggen, meld dit dan voorafgaand aan het onderzoek. Wij houden hier dan zoveel mogelijk rekening mee.
 • Voor dit onderzoek geldt verder geen specifieke voorbereiding.

Het onderzoek
De radiodiagnostisch laborant vraagt u om zich voor dit onderzoek uit te kleden. U mag een pyjama of joggingbroek ZONDER RITSEN/ KNOOPJES of RINGETJES en shirt ZONDER METAAL meebrengen om aan te trekken. U krijgt oordopjes in en een koptelefoon op. U ligt op uw rug op een onderzoekstafel die vervolgens in een tunnel wordt geschoven. Tijdens het onderzoek hoort u een sterk kloppend en/of brommend geluid. Om u wat afleiding te bieden, mag u in de meeste gevallen naar muziek luisteren. U kunt hiervoor zelf een cd meebrengen. Tijdens het onderzoek kunt u een belletje gebruiken om contact op te nemen met de radiodiagnostisch laborant.

Om de signalen van uw lichaam op te vangen, krijgt u voor het onderzoek van de cervicale of thoracale wervelkolom een spoel/ antenne over uw hoofd geschoven. Op deze spoel zit een spiegeltje waarmee u uit de tunnel kunt kijken. Voor een goed verloop van het onderzoek is het belangrijk dat u stil blijft liggen. Soms krijgt u via een injectie in de arm een contrastmiddel toegediend. U merkt daar verder niets van.

Het totale onderzoek duurt ongeveer 20 minuten per niveau (cervicaal, thoracaal of lumbaal).

Na het onderzoek
Na het onderzoek kunt u uw normale bezigheden gewoon voortzetten.

Belangrijk

 • Vanwege het sterke magneetveld worden patiënten met een pacemaker of ICD alleen gescand als deze voor MRI is goedgekeurd. Meer informatie hierover leest u in onze folder MRI met pacemaker of ICD.
 • Het magneetveld beschadigt of trekt een aantal zaken aan. Laat daarom creditcards, bank- en giropassen, horloges, piercings, sleutels, haarspeldjes, gehoorapparaten en sieraden in de kleedkamer achter. Uw kleedkamer kan afgesloten worden.
 • Meld het als u metalen voorwerpen in uw lichaam heeft zoals vaatclips, schroeven, plaatjes, heuppennen, gewrichtsprothesen, kogels en ijzerfragmenten.
 • Meld het ook als u in uw werk veel met metaalsplinters in aanraking komt.
 • Indien u een pruik draagt, kunt u een andere hoofdbedekking ter vervanging mee nemen.
 • Het is beter als u geen make-up draagt. In de meeste make-up soorten wordt metaal gebruikt. Dit metaal beïnvloedt de beeldkwaliteit.
 • Draagt u een glucose meter/ glucose sensor pleister? Zo ja, dan dient deze verwijderd te worden. U kunt bij het maken van de afspraak aangeven wanneer de pleister gewisseld moet worden. Wij proberen daar rekening mee te houden.
 • Wij raden u aan waardevolle zaken zoveel mogelijk thuis te laten.
 • Een gebitsprothese dient verwijderd te worden als u een onderzoek krijgt van uw nek (cervicaal). Een magnetisch klikgebit dient ALTIJD verwijderd te worden. Vullingen en/of kronen, niet-verwijderbare onder delen van een beugel en GOUDEN (trouw) ringen die niet af kunnen, zijn geen bezwaar.
LET OP! U dient 15 minuten vóór uw afspraak aanwezig te zijn.


Uitslag
U krijgt op de vervolgafspraak met uw behandelend arts de uitslag van het onderzoek.

Vragen? 
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met onze afdeling via (076) 595 10 86. Bent u verhinderd? Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan de afdeling Radiologie? Wij kunnen uw plaats dan voor een andere patiënt gebruiken.

Locatie
De afdeling Radiologie is gevestigd op meerdere locaties. Kijk voor de juiste locatie op uw afspraakbevestiging.

Vul de vragenlijst in

Om u zo snel en veilig mogelijk te helpen vragen wij u om een vragenlijst in te vullen voor uw MRI onderzoek. U vult de vragenlijst digitaal in via mijnAmphia.

Heeft u geen mijnAmphia? U kunt de vragenlijst ook zelf printen. Neem deze dan mee naar uw afspraak.

Ga naar MRI vragenlijst

Vragen? 
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met onze afdeling via (076) 595 10 86. Bent u verhinderd? Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan de afdeling Radiologie? Wij kunnen uw plaats dan voor een andere patiënt gebruiken.

Meer weten over Radiologie in Amphia?

Ga naar afdeling Radiologie

Label