Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Needling Barbotage
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Needling Barbotage

Behandeling van de schouder

U krijgt binnenkort een behandeling van uw schouder, een barbotage of needling. De radioloog voert het onderzoek uit, geassisteerd door een radiodiagnostisch laborant.

Waarom deze behandeling?
Deze behandeling passen we toe als een van de pezen in de schouder chronisch ontstoken is. De ontstoken pees is hierbij gedeeltelijk verkalkt. U komt in aanmerking voor deze behandeling als fysiotherapie en een inspuiting met corticosteroïden (ontstekingsremmers) en vloeibare pijnstillers uw klachten onvoldoende hebben verholpen.

De behandeling
Tijdens de behandeling ligt u met ontblote schouder op uw rug op de onderzoekstafel. Als eerste wordt het gedeelte van de schouder rond de ontstoken pees verdoofd. De radioloog spuit hiervoor een vloeibare pijnstiller in. Dit werkt binnen enkele minuten, zodat de behandeling bijna direct kan beginnen. De prik voelt u even, maar door de verdoving heeft u zo min mogelijk pijn.

Op een echo beoordeelt de radioloog waar hij de ontstoken, verkalkte pees aanprikt met een naaldje. Het aanprikken veroorzaakt een reactie, waardoor de doorbloeding van de pees verbetert. Dit zorgt ervoor dat in de komende weken de ontsteking afneemt. Bij 75 tot 80% van de patiënten neemt de klachten af tot een aanvaardbaar laag niveau. De behandeling duurt maximaal twintig minuten.

Na de behandeling

 • Direct na de behandeling is de schouder licht gezwollen. Dit komt door de inwerking van de toegediende vloeistoffen.
 • U mag wel autorijden.
 • De eerste dagen na de behandeling kan de schouder wat verkleurd zijn met een blauwrode vlek op de huid. Dit trekt vanzelf weer weg.
 • U mag de schouder gebruiken, maar vermijd gedurende een week forse inspanning van de schouder (sporten, fysiotherapie, het dragen van zware boodschappentassen enzovoort).
 • De pijn wordt over het algemeen pas minder vanaf de tweede dag ná de behandeling; in de eerste 24 uur na de behandeling is de pijn meestal nog aanwezig. U kunt dan paracetamol gebruiken.
 • Na acht weken kan worden beoordeeld of de behandeling het gewenste resultaat heeft. Maakt u hiervoor een vervolgafspraak bij de gespecialiseerd verpleegkundige op de polikliniek Orthopedie.

Belangrijk

 • Bent u (mogelijk) zwanger, neem dan contact op met de afdeling Radiologie. In overleg met uw behandelend arts wordt het onderzoek dan mogelijk uitgesteld.
 • Bent u overgevoelig voor geneesmiddelen of jodium, vertelt u dit dan voor de behandeling aan de radioloog en/ of radiodiagnostisch laborant(e).
 • Als u bloedverdunners (antistollingsmedicatie) gebruikt, meld dit dan aan uw behandelend arts. Hij/ zij bespreekt met u of en wanneer u moet stoppen met deze medicijnen.
 • Als u diabetes heeft, kan de behandeling leiden tot een tijdelijke hyperglycemie. Het advies is om de eerste twee dagen na de behandeling de glucosespiegels wat vaker te controleren en eventueel de dosis insuline tijdelijk te verhogen.
 • De toediening van Kenacort beïnvloedt de werking van een vaccin (zoals bijvoorbeeld een griepprik). Daarom moet er minimaal een week zitten tussen de behandeling en een vaccinatie.

Voorbereiding
Draag bovenkleding die u gemakkelijk aan en uit kunt trekken.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met onze afdeling via (076) 595 10 86. Bent u verhinderd? Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan de afdeling Radiologie? Wij kunnen uw plaats dan voor een andere patiënt gebruiken.

Locatie
De afdeling Radiologie is gevestigd op meerdere locaties. Kijk voor de juiste locatie op uw afspraakbevestiging.

Meer weten over Radiologie in Amphia?

Ga naar afdeling Radiologie

Label