Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Retrograde Urethrogram
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Retrograde Urethrogram

U krijgt binnenkort een onderzoek van uw plasbuis (Retrograde Urethrogram). Een radioloog voert het onderzoek uit, geassisteerd door een radiodiagnostisch laborant.

Wat is een retrograde urethrogram?
Bij dit onderzoek maakt de radioloog met behulp van een röntgenapparaat foto's van uw plasbuis. Om de binnenkant van de plasbuis te kunnen zien op de foto, gebruikt hij een contrastvloeistof. Mogelijke afwijkingen aan de plasbuis (urethra), bijvoorbeeld een vernauwing, komen zo in beeld.

Het onderzoek
Voor dit onderzoek ontbloot u uw onderlichaam.Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug op de onderzoekstafel. Aan het begin van het onderzoek wordt de uitgang van de plasbuis schoongemaakt met water en enkele watjes/gaasjes.

De radioloog brengt vervolgens een kathetertje in (soort buisje). Dit wordt ingebracht in het begin van de plasbuis. Aan het kathetertje zit een ballontje wat licht wordt opgeblazen. Daardoor blijft het kathetertje goed zitten. Dit kan een vervelend gevoel geven.

De radioloog spuit vervolgens de contrastvloeistof langzaam in via het kathetertje. Wanneer de plasbuis voldoende met contrastvloeistof is gevuld, worden er enkele röntgenfoto's gemaakt. Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 15 tot 30 minuten.

Na het onderzoek
Na het onderzoek kan de plasbuis een tijdje extra gevoelig zijn. Dit gaat na enkele uren vanzelf over. U kunt na het onderzoek het beste wat extra drinken. De contrastvloeistof wordt dan sneller uitgeplast. Na afloop van het onderzoek mag u uw dagelijkse bezigheden gewoon weer hervatten.

LET OP!
Bent u overgevoelig voor geneesmiddelen of jodium, vertelt u dit dan voor het onderzoek aan de radiodiagnostisch laborant.

 

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met onze afdeling via (076) 595 10 86. Bent u verhinderd? Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan de afdeling Radiologie? Wij kunnen uw plaats dan voor een andere patiënt gebruiken.

Locaties
De afdeling Radiologie is gevestigd op meerdere locaties. Kijk voor de juiste locatie op uw afspraakbevestiging.

Meer weten over Radiologie in Amphia?

Ga naar afdeling Radiologie

Label