Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Röntgenonderzoek van de aderen (Flebografie)
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Röntgenonderzoek van de aderen (Flebografie)

Waarom dit onderzoek?
U krijgt binnenkort een röntgenonderzoek van uw aderen. Dit is besproken met uw behandelend arts en heet flebografie. Bij een flebografie worden röntgenfoto's gemaakt met behulp van een contrastmiddel, om de aderen te kunnen beoordelen.

Het onderzoek
De radiodiagnostisch laborant vraagt u zich gedeeltelijk uit te kleden. Tijdens het onderzoek staat of ligt u op een onderzoekstafel. Aan het begin van het onderzoek ontsmet de radioloog het te onderzoeken lichaamsdeel. Dit is meestal een hand of voet. De radioloog prikt met een naald de betreffende ader aan en spuit wat contrastmiddel in. Hierdoor is de ader over het gehele lichaamsdeel zichtbaar. Vervolgens worden er foto's gemaakt. Meer informatie over de toediening van contrastmiddel, kunt u nalezen in de folder Informatie over contrastmiddel. Klik hier om de folder te openen. In totaal duurt het onderzoek ongeveer 45 minuten.

Na het onderzoek
Na het onderzoek kunt u uw normale bezigheden gewoon voortzetten.

Belangrijk

  • Bent u (mogelijk) zwanger, neemt u dan contact op met de afdeling Radiologie. In overleg met uw behandelend arts wordt het onderzoek dan uitgesteld.
  • Als u bloedverdunners (antistollingsmedicatie) gebruikt, meld dit dan aan uw behandelend arts. Hij/ zij bespreekt met u of en wanneer u moet stoppen met deze medicijnen.
  • Bent u overgevoelig voor geneesmiddelen of jodium vertelt u dit dan voor het onderzoek aan de radiodiagnostisch laborant.
  • Bij dit onderzoek voelt u het aanprikken van de ader. Het inspuiten van de contrastvloeistof kan een warm gevoel geven in het te onderzoeken lichaamsdeel. Dit gaat echter snel weer over.
  • In zeldzame gevallen kan het contrastmiddel dat bij dit onderzoek gebruikt wordt een allergische reactie opwekken. Helaas is dit niet van tevoren te voorspellen. Vrijwel altijd is er dan sprake van een onschuldige reactie van voorbijgaande aard. In zéér zeldzame gevallen is een allergische reactie ernstiger en is behandeling noodzakelijk.
  • Toediening van contrastmiddel kan het functioneren van uw nieren beïnvloeden. Daarom is soms bloedonderzoek nodig om uw nierfunctie vast te stellen. Uw behandelend arts vraagt het bloedonderzoek aan.

Voorbereiding
Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig.

Uitslag
U krijgt op de vervolgafspraak met uw behandelend arts de uitslag van het onderzoek.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met onze afdeling via (076) 595 10 86. Bent u verhinderd? Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan de afdeling Radiologie? Wij kunnen uw plaats dan voor een andere patiënt gebruiken.

Locaties
De afdeling Radiologie is gevestigd op meerdere locaties. Kijk voor de juiste locatie op uw afspraakbevestiging.

Meer weten over Radiologie in Amphia?

Ga naar afdeling Radiologie

Label