Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Röntgenonderzoek van de dunne darm
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Röntgenonderzoek van de dunne darm

Waarom dit onderzoek?
Op verzoek van uw behandelend arts krijgt u binnenkort een onderzoek van de dunne darm. Dit onderzoek wordt verricht om mogelijke afwijkingen aan de dunne darm op te sporen of uit te sluiten. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een radioloog. Deze arts wordt geassisteerd door een radiodiagnostisch laborant.

Wat is een onderzoek van de dunne darm?
Bij dit onderzoek worden, met behulp van een röntgenapparaat, foto's van de dunne darm gemaakt. Om de dunne darm zichtbaar te maken wordt gebruik gemaakt van een contrastvloeistof. Deze contrastvloeistof komt in de dunne darm door een slangetje dat via uw neus of mond en de maag in de dunne darm wordt gebracht.

Hoe wordt dit onderzoek uitgevoerd?
De radiodiagnostisch laborant zal u vragen zich bijna helemaal uit te kleden. Tijdens dit onderzoek ligt u op een kantelbare onderzoekstafel. Vooraf wordt een dun slangetje door de neus of mond via de maag in de dunne darm gebracht. Dat gaat het beste als u ‘meeslikt’ op aanwijzing van de radioloog. Als het slangetje op de goede plaats ligt, laat de radioloog via dit slangetje contrastvloeistof in de dunne darm lopen. De contrastvloeistof maakt de dunne darm zichtbaar op de röntgenfoto's. De foto's worden met tussenpozen in verschillende richtingen gemaakt: liggend op de rug, op de zij of op de buik. Na afloop van het onderzoek wordt het slangetje verwijderd. De contrastvloeistof bereikt snel de dikke darm en zal vaak direct aandrang geven om naar het toilet te gaan. Als u nog niet direct aandrang heeft, is het raadzaam in de buurt van een toilet te blijven.

Dit onderzoek lijkt vervelend, maar valt doorgaans wel mee. Het is niet pijnlijk. Het inbrengen van het slangetje is niet prettig omdat u braakneigingen krijgt. Probeert u zich toch zoveel mogelijk te ontspannen.

Hoe lang duurt het onderzoek?
Afhankelijk van de snelheid waarmee de darm zich vult, duurt het onderzoek een half uur tot 2 uur.

Na het onderzoek
Het kan voorkomen dat u na het onderzoek nog wat buikpijn heeft of een vol gevoel. Soms komt ook misselijkheid voor. Deze klachten verdwijnen meestal snel. De eerste dagen na het onderzoek kunt u bij uw ontlasting nog resten aantreffen van de witte contrastvloeistof.

Soms komt het voor dat de stoelgang traag op gang komt. In dit geval adviseren wij u extra te drinken en fruit te eten. Het is aan te raden iets te eten mee te nemen voor na het onderzoek. U kunt zich namelijk wat slap voelen omdat u niets heeft gegeten.

LET OP!
Bent u (mogelijk) zwanger, neemt u dan contact op met de röntgenafdeling. In overleg met uw behandelend arts wordt het onderzoek dan uitgesteld.

 

Voorbereiding
Voor dit onderzoek dient u nuchter te zijn. Dit betekent dat u de avond voor het onderzoek vanaf 22.00 uur niets meer mag eten, drinken en roken.

Uitslag
U krijgt op de vervolgafspraak met uw behandelend arts de uitslag van het onderzoek.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met onze afdeling via (076) 595 10 86. Bent u verhinderd? Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan de afdeling Radiologie? Wij kunnen uw plaats dan voor een andere patiënt gebruiken.

Locaties
De afdeling Radiologie is gevestigd op meerdere locaties. Kijk voor de juiste locatie op uw afspraakbevestiging.

Meer weten over Radiologie in Amphia?

Ga naar afdeling Radiologie

Label