Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Röntgenonderzoek van de endeldarm (defaecografie)
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Röntgenonderzoek van de endeldarm (defaecografie)

Waarom dit onderzoek?
U krijgt binnenkort een röntgenonderzoek van de endeldarm. Dit is het laatste gedeelte van de dikke darm. Dit is besproken met uw behandelend arts. Het onderzoek heet een defaecografie en wordt verricht om te kunnen beoordelen hoe uw endeldarm eruit ziet en hoe deze functioneert. Een radioloog voert het onderzoek uit, geassisteerd door een radiodiagnostisch laborant. Bij dit onderzoek maken we met een röntgenapparaat foto's van de endeldarm en gebruiken we een contrastvloeistof.

Voorbereiding ziekenhuis
U meldt zich een uur vóór de afgesproken tijd bij de afdeling Radiologie. U krijgt een beker bariumpap (contrastmiddel) te drinken. Dit contrastmiddel zakt in de dunne darm. Voor het slagen van het onderzoek is het van belang dat de endeldarm helemaal leeg is. Daarom krijgt u van de radiodiagnostisch laborant een tube microlax. De radiodiagnostisch laboprant geeft u instructies over de toediening. Dit middel heeft een laxerende werking. Na gebruik komt uw stoelgang direct op gang en krijgt u aandrang tot ontlasting. U gaat dus eerst naar het toilet voordat het onderzoek begint.

Het onderzoek
Voor het onderzoek kleedt u zich helemaal uit. Vervolgens krijgt u een hemdschort aan. De radiodiagnostisch laborant vertelt u het verloop van het onderzoek. U gaat op uw zij op een brancard liggen. De radioloog brengt een slangetje aan in de anus. Hierdoor loopt de bariumpap in de endeldarm. Eerst is deze pap dun, daarna wordt dikkere pap toegediend. Het slangetje wordt vervolgens verwijderd. De bilnaad wordt met wat contrastmiddel gemarkeerd. Bij vrouwelijke patiënten wordt een beetje contrastmiddel in de vagina gebracht. Deze markeringen zijn nodig voor de oriëntatie op het röntgenbeeld bij de beoordeling van het functioneren van de endeldarm.

Op het röntgenapparaat is een mini-toilet gemonteerd. Hier vindt het onderzoek plaats. De contrastpap bootst als het ware uw ontlasting na. De radioloog maakt foto's van de endeldarm, zowel in rust als tijdens persen, terwijl u op het mini-toilet zit. Uiteindelijk is het de bedoeling dat u de contrastpap er zelf uitperst.

Zodra het onderzoek klaar is, kunt u van het normale toilet gebruik maken om de overtollige contrastpap kwijt te raken.

Voorbereiding
De voorbereiding (bariumpap drinken en het laxeren met behulp van de microlax) duurt ongeveer een uur. Het onderzoek zelf duurt ongeveer 15 minuten.

Na het onderzoek
De contrastpap die bij u is ingebracht heeft meestal geen bijwerkingen. Soms komen klachten van verstopping voor. Daarom adviseren wij na het onderzoek extra te drinken en fruit te eten. De eerste dagen na het onderzoek kan de witte bariumpap bij uw ontlasting meekomen. U kunt uw dagelijkse bezigheden na het onderzoek weer gewoon hervatten.

Belangrijk

  • Het onderzoek kan niet worden uitgevoerd als u menstrueert op het tijdstip van het onderzoek. Als dit het geval is, neemt u dan contact op met de afdeling Radiologie om de afspraak te verzetten.
  • Het onderzoek lijkt vervelend omdat u tijdens het onderzoek de contrastpap uit moet persen. Bedenk hierbij dat dàt juist het doel is van het onderzoek.
  • Het onderzoek is niet pijnlijk.
  • Bent u (mogelijk) zwanger, wilt u dan contact opnemen met de afdeling Radiologie. In overleg met uw behandelend arts wordt het onderzoek dan mogelijk uitgesteld.
  • Bent u overgevoelig voor geneesmiddelen, vertelt u dit dan voor het onderzoek aan de laborant.

Voorbereiding thuis
U hoeft thuis geen voorbereidingen te treffen. Voorgeschreven medicijnen kunt u op normale wijze blijven innemen.

Uitslag
U krijgt op de vervolgafspraak met uw behandelend arts de uitslag van het onderzoek.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met onze afdeling via (076) 595 10 86. Bent u verhinderd? Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan de afdeling Radiologie? Wij kunnen uw plaats dan voor een andere patiënt gebruiken.

Meer weten over Radiologie in Amphia?

Ga naar afdeling Radiologie

Label