Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Röntgenonderzoek van de speekselklier
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Röntgenonderzoek van de speekselklier

Waarom dit onderzoek?
U krijgt binnenkort een röntgenonderzoek van de speekselklier. Dit is besproken met uw behandelend arts. Het onderzoek heet een sialografie en wordt verricht om afwijkingen in één van de speekselklieren op te sporen of uit te sluiten. Met behulp van een röntgenapparaat maken we hiervan foto's. Om deze speekselklier goed te kunnen zien, wordt er een contrastvloeistof gebruikt. Een radioloog voert het onderzoek uit, geassisteerd door een radiodiagnostisch laborant.

Het onderzoek
Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel met een lamp op uw mond gericht. Vervolgens brengt de radioloog een dun slangetje in deze opening. Via dit slangetje brengt hij wat contrastvloeistof in de speekselklier, waardoor deze goed te zien is op de foto’s.

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. Na afloop van het onderzoek kunt u uw dagelijkse bezigheden weer hervatten.

Belangrijk

  • Afhankelijk van de eventuele afwijkingen aan de speekselklier kan het onderzoek soms pijnlijk zijn.
  • Ook kunt u door het contrastmiddel een vieze smaak in de mond krijgen. Het contrastmiddel is overigens niet schadelijk.
  • Bent u (mogelijk) zwanger, meent u dan contact op met de afdeling Radiologie. In overleg met uw behandelend arts wordt het onderzoek dan mogelijk uitgesteld.
  • Bent u overgevoelig voor geneesmiddelen of jodium, vertelt u dit dan voor het onderzoek aan de laborant.

Voorbereiding
Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig.

Uitslag
U krijgt op de vervolgafspraak met uw behandelend arts de uitslag van het onderzoek.

Vragen?
Met onze afdeling via (076) 595 10 86. Bent u verhinderd? Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan de afdeling Radiologie? Wij kunnen uw plaats dan voor een andere patiënt gebruiken.

Locaties
De afdeling Radiologie is gevestigd op meerdere locaties. Kijk voor de juiste locatie op uw afspraakbevestiging.

Meer weten over Radiologie in Amphia?

Ga naar afdeling Radiologie

Label