Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Röntgenonderzoek van de traanwegen
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Röntgenonderzoek van de traanwegen

Waarom dit onderzoek?
U krijgt binnenkort een röntgenonderzoek van de traanwegen. Dit is besproken met uw behandelend arts. We doen dit onderzoek om vast te stellen of de traanwegen geblokkeerd zijn of niet. De traanwegen verzorgen de afvoer van traanvocht van het oog naar de holte van de neus. Een radioloog voert het onderzoek wordt uit. Deze arts wordt geassisteerd door een radiodiagnostisch laborant.

Wat is een onderzoek van traanwegen?
Bij dit onderzoek worden er met behulp van een röntgenapparaat foto's gemaakt van de traanwegen. Om de traanwegen zichtbaar te maken gebruiken we contrastvloeistof.

Het onderzoek
Tijdens het onderzoek wordt een contrastmiddel in de traanwegen gespoten. Dit gaat via een stomp naaldje dat de radioloog inbrengt in de traanbuisopening, in de hoek van het ooglid. Als het naaldje is ingebracht moet u het oog sluiten. Door het knipperen van de ogen kan het naaldje er weer uitgaan. Op het moment dat hij contrastvloeistof inspuit, moet u stil blijven liggen. Tegelijkertijd maken we foto’s.

Als de traanwegen niet geblokkeerd zijn, komt de ingespoten contractvloeistof via de neusholte in uw keel. Dit geeft kortdurend een bittere smaak in uw mond. Het onderzoek duurt 15 à 30 minuten en wordt gewoonlijk niet als pijnlijk ervaren.

Na het onderzoek
Na het traanwegonderzoek kan het ooglid plakken. Dit komt door het contrastmiddel. Het plakken is eenvoudig te verhelpen door even het gezicht te wassen. De bittere smaak in uw mond kunt u wegspoelen met water. Het contrastmiddel is niet schadelijk.

Is er sprake van een vernauwing?
Wordt bij u een vernauwing geconstateerd, dan kan deze in een aantal gevallen verholpen worden door een dotterprocedure. De radioloog meldt dat aan uw behandelend arts. Voor een dotterprocedure moet een aparte afspraak worden gemaakt.

LET OP!

  • Bent u (mogelijk) zwanger, meent u dan contct op met de afdeling Radiologie. In overleg met uw behandelend arts wordt het onderzoek dan mogelijk uitgesteld.
  • Draagt u contactlenzen, neem dan uw (reserve) bril mee. Door de contrastvloeistof kunt u uw contactlenzen enige tijd niet gebruiken.
  • Graag oog make-up verwijderen voor het onderzoek.

Voorbereiding
Voor het traanwegonderzoek is geen specifieke voorbereiding nodig.

Uitslag
U krijgt op de vervolgafspraak met uw behandelend arts de uitslag van het onderzoek.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met met onze afdeling via (076) 595 10 86. Bent u verhinderd? Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan de afdeling Radiologie? Wij kunnen uw plaats dan voor een andere patiënt gebruiken.

Locaties
De afdeling Radiologie is gevestigd op meerdere locaties. Kijk voor de juiste locatie op uw afspraakbevestiging.

Meer weten over Radiologie in Amphia?

Ga naar afdeling Radiologie

Label