Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Stembandaugmentatie
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Stembandaugmentatie

Uw KNO-arts heeft u voorgesteld een ingreep uit te voeren waarbij een “vulmiddel” naast uw stembande(en) wordt ingespoten. Dit wordt injectie-augmentatie genoemd. Het doel hiervan is dat de stembanden beter kunnen sluiten op het moment dat u stemgeluid produceert. Hierdoor zal de stem minder hees klinken en zal het minder vermoeiend zijn om te spreken. Indien u bloedverdunners gebruikt is het belangrijk om deze voor de behandeling te stoppen. Heeft de dokter dit niet besproken met u, dan de polikliniek bellen om dit te bespreken.

Graag 15 minuten van tevoren aanwezig in verband met de verdoving.
Na de ingreep mag u 3 uur niks eten en drinken! Omdat uw keel verdoofd is.

Na de ingreep mag u direct praten. In de eerste periode is het van belang om uw stem niet te zwaar te belasten, zodat het vulmiddel zich goed kan verspreiden.
Onderstaande adviezen gelden in de eerste week na de ingreep:

  • Neem relatieve stemrust. Dat wil zeggen: rustig stemgebruik. Vermijd luid spreken, roepen, schreeuwen en zingen.
  • Probeer hoesten te vermijden. Slokje water drinken of neuriën kan helpen. Als u toch een grote drang tot hoesten heeft, vraag dan uw (huis)arts om een hoestdempend middel.
  • Vermijd krachttraining en persen vanuit de keel.

U wordt ingepland voor een afspraak bij de logopedist. Deze afspraak vindt ongeveer een week na de ingreep plaats. De logopedist beoordeelt uw stemklank en stemtechniek. U krijgt zonodig stemoefeningen en advies. Daarnaast bespreekt u of verdere logopedische begeleiding zinvol is.

Mocht u drie/ vier weken na de ingreep nog last van uw stem hebben en u volgt geen logopedie, bespreek dit dan met uw KNO-arts.

Meer lezen over keel-, neus- en oorheelkunde bij Amphia?

Ga naar afdeling KNO (Keel-, Neus- en Oorheelkunde)

Label