Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Androskat
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Androskat

Inleiding
U krijgt deze folder omdat u last heeft van impotentie/erectiestoornis. Ter behandeling van uw erectiestoornis is in overleg met uw uroloog gekozen voor injectie therapie. In het gesprek met de arts heeft u al informatie ontvangen over de injectie therapie.In deze folder kunt u de mondelinge informatie van onze zorgverlener(s) op uw gemak nalezen.

Erectieproblemen
Impotentie is een veel voorkomend probleem. We spreken van impotentie of erectiestoornis als het voor een man niet mogelijk is een erectie te krijgen of als er na een erectie zeer snel weer verslapping optreedt. Er zijn diverse oorzaken mogelijk. Psychische spanningen kunnen een rol spelen, maar ook een te geringe bloedinstroom of te snelle bloeduitstroom uit de zwellichamen van de penis. Ook kan beschadiging van zenuwen naar de penis impotentie veroorzaken.

Hoe werkt Androskat?
De werkzame bestanddelen van Androskat zorgen voor een verwijding van de bloedvaten en een verslapping van de spieren in het zwellichaam van de penis. Hierdoor stroomt er meer bloed in het zwellichaam, waardoor er een erectie kan ontstaan. De werking treedt vrijwel onmiddellijk in en is maximaal na ongeveer 15 minuten.

Samenstelling
1 ampul a 2 ml Androskat bevat 30 mg papaverinehydrochloride en 1 mg fentolaminemesylaat.

Voor wie is Androskat niet bestemd?
Androskat kan u niet gebruiken indien u lijdt aan:

 • Andere aandoeningen van de penis, zoals b.v. ontstekingen, plaatselijke verhardingen soms bij kromstand
 • Hartritmestoornissen en ernstige hartziekten
 • Een bepaalde vorm van bloedarmoede (sikkelcel anemie) 
 • Ernstige lever- of nierziekten
 • Overgevoeligheid voor bestanddeelen van Androskat

Voorbereiding
Voordat u zelf het injecteren thuis gaat toepassen, legt de uroloog u uit hoe u dit bij uzelf kunt doen. De uroloog bepaalt de dosis. Belangrijk is dat u zich strikt aan de aanwijzingen en de dosis houdt om te voorkomen dat u een erectie krijgt die niet meer verdwijnt. De uroloog legt u uit hoe u de spuit vult met het medicijn uit een ampul. Ook zal de eerste keer samen geprikt worden door u en de uroloog of verpleegkundige. Lees de bijsluiter en gebruiksaanwijzing van het medicijn goed door.

Gereedmaken van de injectiespuit
1. Was uw handen en penis van tevoren met zeep.
2. Raak de naalden niet met uw vingers aan.
3. Plaats de lange naald, opzuignaald (wit) op de injectiespuit
4. Eventuele vloeistof in het bovenste gedeelte van de ampul naar beneden tikken. De ampul openbreken bij het smalle gedeelte van de hals. De ampul goed rechtop houden tijdens het openbreken.
5. De huls van de opzuignaald verwijderen, naald in de ampul steken en de injectievloeistof opzuigen in de injectiespuit. Vermijd opzuigen van lucht.
6. Beschermhuls weer op de naald zetten en de naald van de spuit verwijderen. Plaats de korte injectienaald (bruin) op de spuit. Verwijder de huls van de injectienaald.
7. De injectiespuit met de naald naar boven houden en enkele malen met de nagel tegen de spuit aan tikken, om de luchtbellen te laten opstijgen. Vervolgens de spuit zover leegdrukken dat de voorgeschreven dosering in de spuit achterblijft. Plaats tijdelijk de beschermhuls weer over de naald.

Toedienen van injectie
1. Pak de penis zo dicht mogelijk bij de buikwand vast tussen duim en wijsvinger zodanig dat de huid erover heen spant.
2. Selecteer een stukje huid waar geen bloedvaten zichtbaar zijn. Dit is bij voorkeur 4-5 mm links of rechts van het midden van de penis, vlakbij de buikwand.
3. Reinig de injectieplaats met een alcoholgaasje.
4. Houdt de injectiespuit vast als een pen. Plaats de naald loodrecht op de huid
5. Druk de naald tot aan het plastic door de huid in het zwellichaam (zie afbeelding). Hierbij moet vaak door een weerstand heen geprikt worden.
6. Zuig een klein beetje op uit de spuit om te controleren dat u niet in een bloedvat zit. Indien dit het geval is trekt u de naald een klein stukje terug en verandert u de hoek.
7. Spuit in één keer langzaam het medicijn volledig in. Daarbij moet u geen weerstand voelen. Indien dit wel weerstand voelt, trekt u de naald 1-2 mm terug en injecteert u opnieuw. Indien u nog weerstand voelt, moet u de naald uit de penis trekken en controleren op verstoppingen door er een druppel uit te spuiten. Daarna kunt u de injectie opnieuw zoals hierboven beschreven uitvoeren.
8. Als de spuit volledig leeg is, trek dan de naald uit de penis en druk de injectieplaats tenminste 2 minuten dicht bijvoorbeeld met het alcoholgaasje.
9. Masseer met uw andere hand de penis om de vloeistof te verdelen.

10. Gebruik voor elke injectie een nieuwe spuit en nieuwe naalden.

Bijwerkingen
Injecties met Androskat kunnen de volgende bijwerkingen geven:

 • Te lang durende erectie. Duurt de erectie langer dan vier uur? Koel dan met een koude washand eventueel met ijsblokje of neem een koude douche. Neem na 6 uur contact op met de uroloog.
 • Bloeduitstorting.
 • Verdoofd gevoel in de penis.
 • Roodheid van de injectieplaats.
 • Voorbijgaande pijn en zwelling van de voorhuid.
 • Duizeligheid.
 • Plaatselijke verharding in de penis (verdwijnt doorgaans na staken van injectie).

Raadpleeg uw arts als deze verschijnselen langere tijd aanhouden.

Waar moet u op letten?
Voorkom injectie in zichtbare bloedvaten of in de onderkant van de penis omdat hierdoor bloedingen kunnen optreden. Om de kans op het ontstaan van verhardingen in de penis te verminderen dient u de gebruiksaanwijzing nauwkeuring op te volgen. Met name afwisselend links en rechts injecteren is hierbij belangrijk. Gebruikt Androskat niet meer dan twee leer per week met minimaal 3 dagen tussenpozen. Wanneer u gelijktijdig middelen gebruikt die de bloedstolling vertragen, dient de injectieplaats gedurende tenminste 3 minuten te worden dichtgedrukt. Voorzichtigheid is ook geboden wanneer u lijdt aan verhoogde oogboldruk (glaucoom) en aandoeningen waarbij bloeddrukdaling ongewenst is zoals bijvoorbeeld verlaagde bloeddruk.

Medicijnen
Gebruikt u nog andere medicijnen? Overleg dit dan met de uroloog. Sommige medicijnen beïnvloeden de werking van Androskat. Androskat kan geneesmiddelen die de bloeddruk verlagen versterken.

Roken en alcoholgebruik
Roken heeft een negatieve invloed op de werking van Androskat. Rook niet vanaf een uur voor de injectie. Alcohol kan de werking versterken, zodat de kans op een te lang durende erectie toeneemt. Drink daarom geen alcohol als u Androskat gebruikt.

Welke dosering moet u gebruiken?
De dosering voor de behandeling van de erectiestoornis is afhankelijk van de oorzaak en varieert doorgaans van 0,10 ml tot 2 ml. U start met 0.2 ml en kan dit langzaam per gebruik ophogen tot maximaal 2 ml. Per keer kunt u met 0.2 ml ophogen. Indien de injectie niet tot het gewenste resultaat leidt mag u de injectie niet direct herhalen. Er moet minimaal 24 uur gewacht worden voordat u de volgende injectie toedient.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist op werkdagen tussen 8:30 en 16:30.

T (076) 595 10 26

Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de afdeling Spoedeisende hulp: t (076) 595 50 00

Meer lezen over urologie bij Amphia?

Ga naar afdeling Urologie

Label