Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Bulkamid
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Bulkamid

Behandeling stressincontinentie

De behandeling van stressincontinentie met Bulkamid

U heeft last van ongewild urineverlies bij inspanning. Ook wel stressincontinentie genoemd. In deze folder leest u over de behandeling van stressincontinentie met behulp van Bulkamid. Meer informatie over stressincontinentie vindt u in de folder stressincontinentie. De oorzaken, aanvullende onderzoeken en de verschillende behandelmethoden worden daarin uitgelegd. 

Behandeling
Het doel van de behandeling met Bulkamid is om de plasbuis wat nauwer te maken. De uroloog spuit een speciale gelei (Bulkamid) in de wand van de plasbuis, net onder de blaas. De plasbuis wordt wat nauwer, waardoor ongewild urineverlies verminderd of zelfs verdwijnt. Het is een ingreep met weinig complicaties en korte hersteltijd. De behandeling vindt plaats op de operatiekamer onder sedatie/narcose.

Op de operatiekamer
Zelfde behandeling als hierboven beschreven. Tijdens deze behandeling bent u onder narcose.

Doel van de behandeling
Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 60% van de patienten droger is na de ingreep en dat ongeveer 80% tevrden is met de ingreep. Als u niet tevreden bent na deze ingreep is het altijd mogelijk om wat gel bij te spuiten of er kan een kunststofbandje onder de plasbuis geplaatst worden. Dat wordt een midurethrale sling genoemd. Meer informatie over deze ingreep vindt u in de folder stressincontinentie.

Na de ingreep
U kunt dezelfde dag het ziekenhuis verlaten als u heeft laten zien dat u goed kunt leeg plassen. Dit meten we op de afdelig door een echo van de blaas te maken, nadat u geplast heeft. Meestal lukt het leeg plassen al de eerste keer. Zelden duur het langer dan een of twee dagen. Als u niet goed kunt ( uit) plassen wordt de blaas geleegd met een dunne katheter.Blijft u dit probleem houden,dan kunnen we aanleren hoe u de blaas kunt legen.

Bijwerkingen
Bij de eerste eer plassen kan er wat bloed bij de urine zitten. Ook kan het plassen wat branderig aanvoelen. Dit komt door de wondjes die in de plasbuis zitten. U hoeft zich geen zorgen te maken. Dit gaat meestal vanzelf over. Er is een klein risico op een blaasontsteking. Neemt u contact p met de poliklineik als:

 • het plassen pijnlijk blijft,
 • uw urine gaat ruiken en/of
 • u krijgt koorts

Wij kijken uw urine dan na.

Algemeen/adviezen voor thuis

 • Plas regelmatig en op vaste tijden (om de 3 tot 4 uur)
 • Drink 1,5 tot 2 liter per 24 uur
 • Eerste twee weken geen zwaar werk
 • Eerste vier weken niet sporten of fietsen
 • Eerste vier weken geen geslachtsgemeenschap
 • Na 6-8 weken komt u terug op de polikliniek voor controle of krijgt u een telefonische afspraak
 • Let op dat er bij u nooit meer een katheter ingebracht wordt groter dan ch 12
 • Als u ooit voor iets anders opgenomen wordt of geopereerd moet worden, is dit belangrijk om te vermelden

Wanneer moet u contact opnemen?
Neemt u contact op met de polikliniek als:

 • u problemen heeft met uitplassen of
 • u het gevoel heeft dat het niet goed lukt
 • u pijnklachten blijft huden of als ze toenemen

De polikliniek Urologie is tijdens kantoruren bereikbaar op: T (076) 595 10 26. U kunt buiten kantoortijden contact opnemen met de afdeling spoedeisende hulp: T (076) 595 50 00.

Heeft u nog vragen?

Deze folder geef u algemene informatie over de behandeling. Raadpleeg uw behandelend arts voor specifieke adviezen. Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, kunt u deze gerust stellen aan uw behandelend arts of aan de verpleegkundigen van de polikliniek of verpleegafdeling.

Ga naar afdeling Urologie

Label