Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Echografie van de prostaat
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Echografie van de prostaat

Inleiding
Op de polikliniek Urologie is een afspraak met u gemaakt voor een echografisch onderzoek (echografie) van de prostaat. Ook wel een echo genoemd. Een echografie is een veilig en pijnloos onderzoek. Het onderzoek vindt plaats op de polikliniek Urologie.
In deze folder leest u meer over het onderzoek, de voorbereiding en de zaken waar u rekening mee moet houden naderhand.

Wat is een echografie van de prostaat?
De prostaat is een klier die zaadvloeistof produceert en daarmee belangrijk is bij de voortplanting. Een gemiddelde prostaat is zo groot als een kastanje en bevindt zich aan de onderzijde van de blaas, daar waar de blaas overgaat in de plasbuis. Een vergrote prostaat kan leiden tot plasproblemen. Over het algemeen gaat het om een goedaardige vergroting of ontsteking, maar het kan ook voorkomen dat binnen de prostaat kwaadaardige weefsel ontstaat (prostaatkanker). Bij een echografie wordt de prostaat met geluidgolven in beeld gebracht. Dit gebeurt door het inbrengen van een echo-sonde via de anus. De uroloog kan met dit onderzoek meten hoe groot de prostaat is. Prostaatkanker kan je niet goed zien.

Voorbereiding
Indien er alleen een echografisch onderzoek van de prostaat wordt gedaan, is een speciale voorbereiding niet nodig.

Dag van het onderzoek
Op de afgesproken dag en tijd meldt u zich bij de polikliniek Urologie. Een verpleegkundige brengt u naar een kleedkamer. Zij zal u vragen uw onderkleding uit te doen.

Het onderzoek
Nadat u liggend op uw linkerzij of in de beensteunen (dit is afhankelijk van de voorkeur van de uroloog) plaats heeft genomen op de onderzoektafel, brengt de uroloog een echosonde (kunststof buisje) enkele centimeters in via de anus.

Op de sonde wordt een ruime hoeveelheid glijmiddel aangebracht. Het is belangrijk de sluitspier goed te ontspannen, zodat het onderzoek ook bij kloofjes of aambeien pijnloos verloopt. Via de echosonde worden de prostaat en zaadblaasjes in beeld gebracht op een monitor. Op deze manier is het mogelijk de prostaat nauwkeurig te meten en de inwendige vorm te bekijken. Ook kunnen eventuele afwijkingen binnen de prostaat zichtbaar gemaakt worden.

Bijwerkingen en risico’s
Aan een echografie ziten geen risico's of bijwerkingen.

Hoe lang duurt het onderzoek?
Het onderzoek duurt enkele minuten.

Uitslag
U krijgt de uitslag meteen te horen van uw uroloog.

  Meer onderzoek

  Soms is het beeld van de inwendige echografie niet duidelijk genoeg. We kunnen de beelden van de echografie ook combineren met de beelden van een MRI-scan van uw prostaat. Zo is de prostaat nog beter in beeld. Bij eventuele afwijkingen kan de uroloog heel gericht een biopt nemen.

  Vragen?

  Deze folder betreft een algemene voorlichting. Bijzondere omstandigheden kunnen aanleiding tot wijzigingen geven. Dit zal altijd door uw uroloog aan u kenbaar worden gemaakt.

  Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt op werkdagen contact opnemen met de polikliniek Urologie. Bij ziekte of verhindering dient u eveneens contact op te nemen met de polikliniek Urologie.

  • T (076) 595 10 26

  Meer lezen over urologie bij Amphia?

  Ga naar afdeling Urologie

  Label