Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Kromstand van de penis
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Kromstand van de penis

Wat is de aandoening van Peyronie? Dit is een goedaardige afwijking van de penis, waarbij er littekenweefsel ontstaat in de wand van het zwellichaam. Hierdoor ontstaat een verkromming en soms verkorting bij erectie. Deze aandoening komt voor bij 3% van de mannelijke bevolking, m.n. bij mannen tussen 45 en 65 jaar oud. Bij een deel van de mannen is er ook pijn bij erectie en/of erectiestoornissen.

Oorzaak
De oorzaak van Peyronie is niet geheel duidelijk. Mogelijk wordt het littekenweefsel gevormd door kleine beschadigingen van de penis die tijdens geslachtsgemeenschap ontstaan. Dit treedt bijvoorbeeld op wanneer de penis wordt overstrekt tijdens het vrijen. Een erfelijke aanleg zou ook een rol kunnen spelen. Bij 20 tot 40% van de patiënten met de aandoening van Peyronie treedt ook een verbindweefseling op in de handpalm of voetzool. Verbindweefseling in de handpalm kan tot verkromming van de vingers leiden (ziekte van Dupuytren). Afwijkingen aan de voetzool komen minder vaak voor en heet de ziekte van Ledderhose.

Polikliniekbezoek
Tijdens uw eerste bezoek aan de polikliniek bespreekt de behandelend arts uw klachten. Hij/zij voert een lichamelijk onderzoek uit. Voorafgaand aan de behandeling is het te adviseren dat u twee foto’s meebrengt van de kromstand van de penis in erectie. Eén vanuit bovenaanzicht en één vanuit opzij. Hierdoor kan een objectief beeld worden gevormd van de ernst van de aandoening.

Behandelingen
Na een eerste “actieve” periode zal na 6 tot 12 maanden een stabiele situatie ontstaan waarbij de kromstand niet meer toeneemt en de pijn verdwijnt. Er zijn in het verleden veel behandelingen geprobeerd zoals vitamines, medicijnen, injecties, schokgolftherapie en radiotherapie. De kans op succes van deze behandelingen is nooit groot geweest. Vaak gaven ze slechts verbetering voor een kleine groep patiënten en voor een deel van de symptomen van de aandoening.

Operatie
Na het afwachten totdat de aandoening in een stabiele fase komt, meestal na één jaar, kan een operatieve correctie van de kromstand worden uitgevoerd. De meest voorkomende reden is dat geslachtsgemeenschap niet goed meer mogelijk is door de kromstand van de penis. Tijdens de operatie wordt de kromstand gecorrigeerd (cavernoplicatie of Nesbit procedure). De niet aangedane zijde van de penis wordt verkort, zodat de penis weer wordt ‘recht getrokken’. Vaak wordt de ingreep gecombineerd met een besnijdenis. Bij 5 tot 10% van de mannen kunnen na de operatie gevoelsstoornissen ontstaan in de eikel. Bij 5% van de mannen zijn soms de erecties minder stijf. Na de operatie blijven de hechtingen vaak voelbaar onder de huid. Soms heeft u direct na de operatie een katheter en een drukverband om de penis. Deze worden beide de volgende dag verwijderd. De eerste 6 weken wordt het vrijen ontraden. Indien erecties u pijn bezorgen tijdens de nachtrust kan de uroloog u gedurende een korte periode een medicijn voorschrijven om de erecties te onderdrukken.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist.

  • Polikliniek Urologie
    ​ (076) 595 10 26

Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met

  • Spoedeisende hulp
    ​(076) 595 50 00

Meer lezen over urologie bij Amphia?

Ga naar afdeling Urologie

Label