Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

SelectMDX test
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

SelectMDX test

Inleiding
U heeft van uw uroloog vernomen dat uw PSA (Prostaat Specifiek Antigeen) verhoogd is. Voor verder onderzoek heeft de uroloog een selectMDXtest met u afgesproken. In deze folder kunt u nalezen wat dit onderzoek inhoudt.

Wat is een selectMDX-test?
De test is een test gebaseerd op opsporing van genen, waarbij er mogelijk, wanneer deze genen in de urine worden gevonden, een verhoogde kans bestaat op prostaatkanker.

Waarom een selectMDX-test?
Deze test is een aanvulling op de bepaling van het PSA. Een verhoogd PSA betekent niet per definitie dat er prostaatkanker aanwezig is. Het PSA kan ook verhoogd zijn bij een vergrote prostaat of bij een ontsteking. De aanwezigheid van de genen betekent dat er een verhoogd risico is op prostaatkanker. In dit geval dient een biopsie te volgen. Is de test negatief (de genen zijn dan niet aangetroffen) dan kan een biopsie meestal uitgesteld worden.

Geen absolute zekerheid
Ook deze test biedt geen 100% zekerheid. Worden de genen niet gevonden, dan betekent dit dat er een zeer geringe kans op prostaatkanker bestaat. Omdat prostaattumoren over het algemeen zeer langzaam groeien, is het verantwoord om voorlopig geen biopsie uit te voeren. Uw behandelend uroloog zal beslissen of prostaat- biopten wel of niet nodig zijn.

Bepaling selectMDX-test
Door de prostaat te masseren komen kankercellen met hoge PCA3 waarde vrij. Deze cellen komen vanuit de prostaat in het prostaatvocht en zo in de plasbuis terecht. Daarom dient de eerste urine na het toucheren (prostaatmassage) opgevangen te worden. Het PCA3 gehalte wordt in het laboratorium bepaald.

Medicijnen
U kunt uw medicijnen gewoon innemen. Deze hebben geen invloed op de uitslag van de test.

Voorbereiding
U dient voor dit onderzoek een volle blaas te hebben, zodat u na de prostaatmassage meteen uit kunt plassen. Dit betekent dat u voor uw komst naar het ziekenhuis minimaal 0,75 liter moet drinken en niet meer mag plassen.

Het onderzoek
U meldt zich op de afgesproken tijd bij de balie van de polikliniek urologie, routenummer 46 locatie Amphia Breda (Molengracht). Vervolgens wordt u binnen geroepen en wijst een verpleegkundige waar u uw onderkleding uit kunt doen.

De verpleegkundige zet ook alvast een urinepotje bij het toilet in de buurt en wijst u erop dat u daar in moet plassen direct na de prostaatmassage. In de onderzoekskamer gaat u op uw rechterzijde liggen, met opgetrokken knieën. Soms wordt u gevraagd te blijven staan en voorover te buigen, over de onderzoekstafel. De uroloog voert het rectaal toucher (via de anus en het rectum de prostaat masseren) uit. Hierbij zal hij driemaal de rechterzijde en driemaal de linker prostaatkwab masseren.

Direct na het masseren dient u te plassen in het daarvoor bestemde urinepotje. Is het potje met ongeveer 30 cc gevuld, dan kunt u verder uitplassen in het toilet.

De prostaatmassage is over het algemeen niet pijnlijk maar kan wel een ongemakkelijk gevoel geven en duurt ongeveer1- 2 minuten.

Na het onderzoek
Na het onderzoek kunt u naar huis gaan. Als u nog geen afspraak heeft gekregen om de uitslag van het onderzoek met de uroloog te bespreken, meldt dit dan even bij de verpleegkundige. Er wordt dan alsnog een afspraak voor u gemaakt.

De uitslag
Het duurt minimaal 2 weken voor de uitslag bekend is. Tijdens de vervolgafspraak met de uroloog wordt de uitslag met u besproken.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist.

  • Polikliniek Urologie:
    T (076) 595 10 26
  • Oncologische urologieverpleegkundige:
    T (076) 595 22 77

Meer lezen over urologie bij Amphia?

Ga naar afdeling Urologie

Label