Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Kunstwerk: Marijke de Goey - Relations (1985)

Kunstwerk: Marijke de Goey - Relations (1985)

Dit werk is onderdeel van de kunstroute: een kennismaking met onze collectie.

Ga naar de route

Kunstenaar: Marijke de Goey
Titel: Relations
Jaar: 1985 (plaatsing 1990)
Materiaal: staal en neon verlichting
Locatie: Amphia Breda, Molengracht 21. Bij de hoofdingang rechtsaf naar de rechtervleugel

2 naalden

Ruimte is sculptuur, sculptuur is ruimte

Marijke de Goey kunstenaar

Over het werk

De Goey ontwierp voor Amphia twee stalen constructies: 'de naalden' en 'de sprieten'. De naalden zie je hierboven. De sprieten waren twee schuingeplaatste stalen sprieten voor de oude ingang van het ziekenhuis. Deze hebben moeten wijken voor het plaatsen van de nieuwbouw van het ziekenhuis en zijn momenteel niet te bekijken. Over een tijdje worden deze herplaatst in de buurt van de parkeergarage.

De werken zouden vanwege hun eenvoud en tijdloze uitstraling zowel in de jaren '80 als anno 2013 gemaakt kunnen zijn. De Goey zegt daar zelf over: "Een kunstwerk moet getuigen van de blijvende waarde in schoonheid, zowel gebonden als tijdloos." Het werk is speciaal voor deze ruimte ontworpen. Alleen door het van verschillende hoeken te bekijken kun je het goed begrijpen. Je kunt er omheen lopen en steeds weer iets anders zien. Maar ook vanaf elke etage ervaar je het kunstwerk op een andere manier.

In het ontwerpproces werd De Goey door de zwaartekracht uitgedaagd om de uitstraling van deze werken elegant en transparant te houden. Ze streeft ernaar om door middel van minimale middelen naar een schijnbare ruimte te suggereren. Het werk is tegelijkertijd ook een trefpunt door haar locatie midden in de hal van de rechtervleugel.

Relations kan ook als een illustratief werk worden gezien: 's avond wordt het aangelicht door een blauwe neon lamp waardoor het een extra dimensie krijgt.

  • De naalden
  • De sprieten

Over de kunstenaar

Zowel het werkgebied als de media van Marijke de Goey zijn breed, het omvat bruggen, treinen, pleinen, poëzie en sieraden. Ze studeerde tussen 1974-79 aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Sinds deze tijd heeft ze gewerkt aan locaties over de hele wereld op grootschalige beeldhouwprojecten binnen en rondom de architectuur; met beeldhouwkunst in een galerij en op kleinere schaal met haar innovatieve sieraden.

Bron: kunstenaarvanhetjaar.nl

Wist je dat...

Marijek de Goey ook de kunstenaar is van de iconische sprieten die bij de vroegere hoofdingang van locatie Molengracht stonden? Deze sprieten horen zelfs bij het werk waar je hierboven over leest. Na de verbouwing van het ziekenhuis zijn de sprieten herplaatst. Ze schieten uit de grond tussen de weghelften van de toegangsweg naar Amphia.

Sprieten
Sprieten

Meer lezen over kunst in Amphia?

Lees meer

Label