Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Kunstroute

Kunstroute

Over kunst in Amphia
Door kunst kun je even ontsnappen aan de realiteit. Het neemt je mee, laat je nadenken of wegdromen. Daarbij draagt een fijne omgeving bij aan het genezingsproces. Ook daar kan kunst een positieve rol in spelen.
Daarom heeft Amphia speciale aandacht voor kunst. Wij hebben een eigen collectie die bestaat uit zo’n 100 werken. En er is een kunstcommissie die de kunst beheert en advies uitbrengt over nieuwe kunst in het ziekenhuis.

Een kennismaking

Benieuwd naar de kunst in Amphia? Deze kunstroute is een kennismaking met onze collectie.

Loop of rijd de route zelf. Of bekijk hem vanuit uw patiëntkamer of vanuit huis. We beginnen de route bij de hoofdingang van locatie Molengracht.

Glaskunst boven deur in gang

Dit is de route die we vandaag nemen.

plattegrond
Open de plattegrond

Welkom bij deze kunstroute van Amphia. Tijdens deze route nemen we u mee langs bijzondere kunstwerken. Artistieke uitingen met een eigen verhaal, een relatie met ons ziekenhuis of creaties waar we gewoon trots op zijn. Om u over te verwonderen, uw gedachten te verzetten en om te laten zien dat ons ziekenhuis veel mooie kunst in huis heeft. Naast deze uitgekozen kunstwerken kent ons ziekenhuis nog vele andere mooie objecten. Wie goed oplet, kan deze kunstroute eenvoudig zelf uitbreiden. Gaat u met ons mee?

    1. Route

      Een eerste blik

      We starten onze route bij de hoofdingang, de plek waar elke dag veel mensen het ziekenhuis in- en uitgaan. Als u binnenkomt, loopt u langs de receptie en slaat u rechtsaf. In deze passage wordt het eerste kunstwerk van onze route direct zichtbaar. Tenminste, als u goed naar boven kijkt… Inderdaad, het werk Panta Rhei bevindt zich boven de eerste deuren waar u doorheen loopt.

  1. Kunstwerk 1

    1. Gery Bouw - Panta Rhei (2021)

      Een imposant en nieuw kunstwerk (2021) geprint op glas. We zien de twee dochters van kunstenares Gery Bouw. Het idee achter dit kunstwerk? De kunstenares heeft hier twee bomen langs een stromende rivier gemaakt. De stroom is in dit geval het hoofdpad dat door het ziekenhuis loopt: elke dag wandelen hier veel mensen en vormen zij de beweging in het water van Gerry’s rivier. Zoals u ziet, is het werk van Bouw van beide kanten te bewonderen. Het is aan de bezoeker om te bepalen wat nou de voor- of achterkant is. En heeft u de kleine takjes van de bomen gezien? Het is een verwijzing naar bloedvaten waarmee direct de link gelegd wordt met dit ziekenhuis.

      Leuk feitje: Gery werkt regelmatig samen aan gezamenlijke creaties met één van haar dochters.

      Meer over dit werk
    2. Route

      De lucht in

      Als we verder gaan naar de grote hal, ook wel het atrium genoemd, vinden we het tweede kunstwerk van deze route. Zodra u daar bent aangekomen, willen wij u vragen om weer de hoogte in te kijken.

  2. Kunstwerk 2

    1. Marijke de Goey - Relations (1985)

      Twee langgerekte metalen naalden die elkaar kruisen. Ze reiken naar het glazen plafond. Helemaal bovenin zien we de draad die deze twee naalden met elkaar verbindt. In de avond is goed te zien hoe het draad voorzien is van een blauw neonlicht. Dit zorgt voor een fraai effect. Het kunstwerk, Relations van Marijke de Goey, stamt uit 1985 en bestaat uit twee delen: 'de naalden' die we hier zien en 'de sprieten'. Die stonden vroeger op het trottoir bij de hoofdingang, maar zijn voor de nieuwbouw tijdelijk weggehaald. Later worden ze herplaatst in de buurt van de parkeergarage. Voor de nieuwbouw waren zowel de naalden als sprieten onderdeel van de hoofdingang; bezoekers liepen onder het kunstwerk door om de ingang te bereiken.

      Tip: Later tijdens deze kunstroute heeft u de kans dit kunstwerk vanaf de eerste verdieping te bekijken. Zeker de moeite waard!

      Meer over dit werk
    2. Route

      Timide

      Voor het volgende werk uit deze kunstroute hoeft u niet ver te lopen. Sterker nog, de kans is groot dat u het nu al ziet staan…

  3. Kunstwerk 3

    1. Henk Visch - Zonder titel (1992)

      In een van de vitrines voor de horeca staat een opvallende verschijning. Een stil vrouwfiguur. Gemaakt van wit polystyreen ziet het werk eruit als een beeld van sneeuw. Het kunstwerk, genaamd Zonder Titel, is gemaakt door artiest Henk Visch. Het ingetogen werk neemt een bescheiden plek in op dit ontmoetingsplein, maar verdient zeker de aandacht. Met welke gedachte zou Henk Visch het hoofd van deze sierlijke vrouw naar beneden hebben gebogen? En welke connectie met ons ziekenhuis kunt u bedenken?

      Meer over dit werk
      Wit beeld vrouwfiguur kijkend omlaag
    2. Route

      Doorkijkje

      Als we achterlangs het kunstwerk van Henk Visch lopen, vervolgen we onze wandeling naar rechts. Hier ziet u meerdere vitrines met veel verschillende soorten kunstwerken. Loop door de openstaande deuren, volg route 240 en sla vervolgens linksaf de gang in.

  4. Kunstwerk 4

    1. Michel François - Etreinte (1990)

      Na enkele stappen ziet u aan uw linkerkant het vierde kunstwerk van onze route. Entreinte van Michel François is een fascinerend stuk dat een link heeft met de rijke Japanse geschiedenis. En aandacht besteedt aan het thema 'hol of bol'. Want zegt u het maar, is dit een hol of bol kunstwerk? Neem uw tijd om het werk in u op te nemen. Zeker wanneer we u vertellen dat er een omhelzing in dit kunstwerk van Michel François te ontdekken is. Misschien ontrafelt u de afdruk van een neus, mond en kin. Of armen die het werk omsluiten. Of is het toch een zittend figuur met de handen bij elkaar? Zegt u het maar.

      Meer over dit werk
      Gipsen 3D kunst wit met hol en bol relief.
    2. Route

      Erehaag

      Het volgende kunstwerk bereiken we door verder de lange gang in te wandelen. U komt voorbij verschillende kunstwerken links en rechts aan de muren, als een erehaag. En langs de ontvangstruimte van de afdeling Dermatologie aan uw rechterhand. Tot u bij een even subtiel als opvallend object komt.

  5. Kunstwerk 5

    1. Leo Copers - Aion Etepos (1947)

      Tegen de donkere muur ziet u Aion Etepos, een prachtige klok van kristal. Tot enkele jaren geleden was het werk van kunstenaar Leo Copers ook echt in gebruik: ieder uur sloeg de klok één keer. Het kenmerkende geluid van kristal was in sommige delen van het ziekenhuis goed te horen. Zo goed zelfs, dat het werd opgenomen in een bepaalde gehoortest van een dichtbij gelegen afdeling. 

      Het heeft een prachtige symboliek: met het slaan van de klok wordt keer op keer een nieuwe tijd ingeluid.

      Meer over dit werk
    2. Route

      Niveau

      Door op de bordjes route 151-170 te volgen, komt u uit bij de liften. De hoogste tijd om onze kunstroute naar een hoger niveau te tillen. Letterlijk uiteraard. Want de eerdere kunstwerken hebben hopelijk een onuitwisbare indruk gemaakt. We nemen de lift naar boven, naar de eerste verdieping om precies te zijn. Wanneer u de lift uitstapt, gaan we naar links door de openstaande deuren. Na enkele stappen vindt u aan uw linkerkant drie vitrines met bijzondere objecten.

  6. Kunstwerk 6

    1. Panamarenko - Reis naar de sterren (1979)

      Onze speciale aandacht gaat uit naar de bovenste plank van de achterste vitrine. We zien hier het bijzonder werk van de bekende kunstenaar Panamarenko, een bijnaam van Henri van Herwegen. Het kunstwerk, Reis naar de sterren, bestaat uit ijzer, koper, hout en een motortje. Een model op schaal (1:300) van een magnetisch ruimteschip dat ook wel een vliegende sigaar wordt genoemd. De functionaliteit van dit kunstwerk? Vliegen op basis van bestaande magnetische krachten: een hulpmiddel van een ontdekkingsreiziger die op zoek is naar nieuwe dimensies. Het werk vertelt het verhaal van ontdekkingsreiziger en zijn reis naar verre oorden. Kunt u zich voorstellen hoe groot dit object op werkelijke grootte zou zijn?

      Meer over dit werk
    2. Route

      En route

      We slaan nu rechtsaf en vervolgen de route met een lange gang. Direct aan de rechterkant kunt u stilstaan bij het zeer kleurrijke kunstwerk van Noor de Rooy. Vervolgens slaan we opnieuw rechtsaf waardoor u weer bij het atrium uitkomt. Als u voorbij de liften loopt, raden we aan iets dichter bij de leuning te gaan staan. Vanaf dit punt kunt u opnieuw het kunstwerk Relations zien. Ziet u de blauwe draad tussen de hoge naalden?

      Loop rechtdoor, door de deuren en sla rechtsaf. We volgen nu route 206-214. U loopt langs de geel- en roodgekleurde liften en slaat weer rechtsaf. Zo, u staat nu aan de overkant van het atrium. Loop verder de gang in. Verschillende kunstwerken vragen om uw aandacht, maar wij richten ons op het werk met de enorme houten lijst.

  7. Kunstwerk 7

    1. Jan Fabre - Plafondtekening (1987)

      Plafondtekening Hagedis van de bekende artiest Jan Fabre. Ga eerst op ruime afstand van het kunstwerk staan. Neem de hagedis en de donkere achtergrond goed in u op. Als u nu een paar stappen naar voren zet, valt u misschien iets op… Ziet u dat deze plafondtekening is gemaakt met pen? Het zijn de bekende BIC balpennen: een geliefd instrument van Jan Fabre. Zeker op de onder- en bovenzijde van de tekening zijn de balpenstrepen duidelijk te herkennen. Deze tekening is onderdeel van een groter werk waarbij alle andere tekeningen uit de serie Het Uur Blauw uiteraard ook met balpen zijn getekend.

      Meer over dit werk
    2. Route

      Weg terug

      Het is bijna tijd voor het slotstuk van onze kunstroute. We lopen rechtdoor langs de balustrade. Ook nu loopt u langs meerdere kunstwerken. Aan uw rechterkant ziet u vervolgens dezelfde liften waarmee we naar de eerste verdieping zijn gekomen. We nemen opnieuw de lift, maar nu terug naar de begane grond. Als de liftdeuren openen, gaat u naar rechts en volgt route 103-112. Aan het einde van de gang slaat u rechtsaf en loopt u door de openstaande deuren*.

      *Het kunstwerk is elke dag tot 18:00 uur te bewonderen

  8. Kunstwerk 8

    1. Hans van den Ban - Pleurant des Oranges (1991)*

      Aan uw linkerkant ziet u het kunstwerk Pleurant des Oranges van Hans van der Ban. Fraai vormgegeven in de witte nis van de houten wand. We zien een huilende monnik op een sokkel gevuld met sinaasappelen. Volgens de kunstenaar een symbool van zwaartekracht en vergankelijkheid. Wij zien ook een interessante link met ons ziekenhuis. Het huilen van de monnik om ziekte, onzekerheid of overlijden. En de sinaasappelen als een teken van vitaliteit en nieuw leven. Dagelijkse elementen in ons ziekenhuis. Het kunstwerk Pleurant des Oranges is geschonken door de medische staf van Amphia toen dit gebouw in gebruikt werd genomen. Het is een bedankje voor alle mensen die meegewerkt hebben aan deze organisatie.

      *Het kunstwerk is elke dag tot 18:00 uur te bewonderen

      Meer over dit werk
    2. Route

      Tot slot

      Met het indrukwekkende Pleurant des Oranges komt deze kunstroute van Amphia tot een einde. Wij hopen dat deze route u heeft kunnen verwonderen, verblijden of u gedachten heeft kunnen verzetten. Zoals u tijdens de route heeft gezien, kent ons ziekenhuis nog veel meer kunstwerken. Wij nodigen u dan ook van harte uit om uw eigen kunstroute te lopen. Als u terug richting de uitgang loopt, komt u weer uit bij de passage, de bewegende rivier van het kunstwerk Panta Rhei.

Meer lezen over kunst in Amphia?

Lees meer

Label