Vakbonden organiseren zondagsdienst in Amphia op 8 oktober

dinsdag 1 oktober 2019
Op 1 oktober 2019, heeft de raad van bestuur toestemming aan de vakbonden verleend om op 8 oktober 2019 een zondagsdienst organiseren in Amphia. Tijdens de cao-onderhandelingen is er nog geen akkoord bereikt tussen de NVZ en de zorgvakbonden. Medewerkers van een aantal afdelingen van het ziekenhuis voeren door middel van deze zondagsdienst actie voor een betere cao. Het gaat hierbij niet om een actie tegen Amphia, maar een actie voor een betere cao.

Een zondagsdienst

Een zondagsdienst houdt in dat op de afdeling gewerkt wordt met een bezetting alsof het zondag is. Tijdens een zondagsdienst wordt zorg verleend, maar in principe alleen spoedgevallen en patiënten die al op de afdeling opgenomen zijn worden behandeld en verzorgd. Voorop staat dat onze patiënt veilig is en blijft, ook tijdens de zondagsdienst. Verloskundige-, oncologische- en spoedzorg gaat altijd door.

Ik ben patiënt op 8 oktober

Niet alle afdelingen draaien een zondagsdienst, een deel van de zorg gaat gewoon door. Amphia gaat na welke patiënten de gevolgen van de zondagsdienst zullen merken. Al deze patiënten worden persoonlijk benaderd.

Vraag & antwoord

 • Waarom is er een zondagsdienst?
  Tijdens de cao-onderhandelingen is er nog geen akkoord bereikt tussen de NVZ (Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen) en de zorgvakbonden (FNV Zorg en Welzijn, CNV, Nu’91 en FBZ). Medewerkers van een aantal afdelingen van het ziekenhuis voeren door middel van deze zondagsdienst actie voor een betere cao. Het gaat hierbij niet om een actie tegen Amphia, maar een actie voor een betere cao.
 • Wanneer vindt de zondagsdienst plaats?

  Dinsdag 8 oktober van 00:00 uur tot 24:00 uur.

 • Wat is een zondagsdienst?
  Zondagsdiensten houden in dat op de afdeling gewerkt wordt met een bezetting alsof het zondag is. Tijdens een zondagsdienst worden in principe alleen spoedgevallen en patiënten die al op de afdeling opgenomen zijn behandeld. Bij twijfelgevallen dient het begrip ‘spoedeisend’ altijd in het voordeel van patiënten te worden uitgelegd. Veilige - en patiëntgerichte zorg staat hierbij uiteraard voorop. Spoedgevallen gaan altijd door.
 • Wat is het standpunt van Amphia met betrekking tot de actie?
  De Raad van Bestuur en het management respecteren het recht van medewerkers om actie te voeren. Amphia vindt het belangrijk dat er een goede cao komt voor haar medewerkers. Amphia is zich bewust van de impact die deze actiedag op de patiënten, de medewerkers en het ziekenhuis heeft. Wij proberen er alles aan te doen, om de actiedag voor alle partijen zo goed mogelijk te laten verlopen en de hinder voor patiënten, bezoekers en medewerkers zo veel mogelijk te beperken. Alle patiënten die het betreft, zijn of worden persoonlijk geïnformeerd.
 • Waar kan ik meer informatie vinden over de cao-onderhandelingen?
 • Wat doet het personeel op 8 oktober? Gaan ze ergens actievoeren?
  De medewerkers komen gewoon naar Amphia. Er is afgesproken dat medewerkers die meedoen aan de zondagsdienst wel aanwezig zijn, maar geen patiëntgebonden werkzaamheden uitvoeren maar administratieve, ondersteunende of e-learning taken uitvoeren.  
 • Heeft het gevolgen voor het actievoerende personeel?
  Nee, de Raad van Bestuur en het management respecteren het recht van medewerkers om actie te voeren. Het loon wordt gewoon doorbetaald en er is ook geen sprake zijn van het inleveren van vakantiedagen. Medewerkers van afdelingen die de zondagsdienst draaien zijn vrij de keuze te maken wel of niet deel te nemen aan deze zondagsdienst. Medewerkers die deelnemen zijn aanwezig in Amphia, maar doen ander werk.
 • Bij wie kan ik met vragen terecht?
  Bij vragen kunt u contact opnemen met de afdeling waar u onder behandeling bent. 
 • Kan ik als bezoeker wel terecht op de deelnemende afdeling?
  Ja, de afdelingen die deelnemen aan de actie, draaien zondagsdiensten. Mensen die hun naaste(n) willen bezoeken op zijn welkom tijdens de reguliere bezoektijden.
 • Kan ik in spoedgevallen wel in het ziekenhuis terecht?
  Jazeker, de spoedzorg, verloskunde en oncologische zorg gaan altijd door.
 • Wat merkt de patiënt van de zondagsdienst?
  Doordat verschillende afdelingen van Amphia een zondagdienst draaien kunnen geplande operaties, onderzoeken en afspraken verzet worden. Alle patiënten van wie de afspraak niet door kan gaan, worden persoonlijk benaderd. Patiënten die al opgenomen worden uiteraard verzorgd en acute zorg gaat altijd door.
 • Wat betekent de zondagsdienst voor niet-deelnemende afdelingen?
  Als patiënten geen persoonlijk bericht hebben gehad, kunnen ze ervan uit gaan dat hun afspraak op bijvoorbeeld de polikliniek, gewoon doorgaat. 
 • Ik wil op 8 oktober 2019 op bezoek bij een opgenomen familielid of kennis. Kan dat?
  Ja, op deze dag gelden de reguliere bezoektijden op alle afdelingen.
 • Hoe weet ik of mijn afspraak op dinsdag 8 oktober 2019 doorgaat?
  Alle patiënten van wie de afspraak niet door kan gaan, worden persoonlijk benaderd. Hebt u niets gehoord? Dan kunt u ervan uitgaan dat uw afspraak gewoon doorgaat.
 • Mijn afspraak is afgezegd. Wordt er automatisch een nieuwe afspraak gepland?
  Ja, alle patiënten die het betreft worden opnieuw ingepland en door Amphia geïnformeerd.
 • Moet ik nu weer opnieuw achteraan op de wachtlijst voor mijn behandeling/operatie?
  Nee, de operaties/behandelingen worden zo spoedig mogelijk weer ingepland.
 • Ik heb een afspraak vlak voor of net na de actie. Gaat die afspraak wel gewoon door?
  Op de andere dagen gaat de zorg gewoon door. Alle patiënten die het betreft, zijn/worden persoonlijk geïnformeerd.

Deze website maakt gebruik van cookies.

Amphia gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies in onze disclaimer.