Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

"Een darmonderzoek is net zo normaal als naar de tandarts gaan"

"Een darmonderzoek is net zo normaal als naar de tandarts gaan"

Klachten herkennen
Er zijn verschillende klachten die kunnen wijzen op darmkanker. De meest voorkomende klachten zijn een onverklaarbare en aanhoudende verandering in het ontlastingspatroon, zoals krampen, verstopping (constipatie) of diarree en daarnaast bloed in de ontlasting. Dit kan ook komen door andere darmaandoeningen. Heeft u deze klachten dan is dat niet direct een reden tot zorgen, maar wel een reden om contact op te nemen met uw huisarts

Maart is uitgeroepen tot internationale darmkankermaand. Daarmee willen we iedereen bewust maken hoe belangrijk de opsporing van darmkanker is. Mevrouw Bouwmeester (55) vertelt haar verhaal: “Ik ging met klachten naar de huisarts. Hier is een onderzoek gedaan. Daar kwam niets uit. Toch voelde ik dat er iets niet helemaal goed was. Toen ik  een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek voor darmkanker kreeg, leek mij dit een mooie kans om te checken of er wat aan de hand was.”

Het bevolkingsonderzoek voor darmkanker is een mooie kans om te checken of er echt wat aan de hand is.

Mevrouw Bouwmeester

Verder onderzoek
Na het bevolkingsonderzoek kreeg mevrouw Bouwmeester opnieuw een brief van het bevolkingsonderzoek. Er was  verder onderzoek nodig bij Amphia.. Mevrouw Bouwmeester schrok van dit bericht. “Tegelijkertijd is het fijn om nog nader onderzocht te worden. Mijn gezondheid is verder goed omdat ik sport en geen andere klachten heb”, aldus mevrouw Bouwmeester. “Er gaan veel dingen door je hoofd als je echt naar het ziekenhuis moet voor nader onderzoek. Maar tegelijkertijd dacht ik ook dat het wel eens goed is dat er naar je darm gekeken wordt. Dat was voor mij een positieve kant, want uiteindelijk wil je zo gezond mogelijk leven.”

Gerust gesteld
Al snel werd er een voorgesprek ingepland met mevrouw Bouwmeester. “Dat is spannend, maar de zorgverleners hebben heel vriendelijk een gesprek afgenomen. Dat stelde mij gerust. Er werd in het voorgesprek duidelijk uitgelegd wat er ging gebeuren. Ook tijdens het onderzoek heeft de arts mij op m’n gemak gesteld, omdat de arts zag dat ik gespannen was.”

De opvolging van het voorgesprek en het onderzoek zat goed in elkaar, ik werd gerust gesteld

Mevrouw Bouwmeester

Maak het bespreekbaar
“Het is vooraf heel spannend om een darmonderzoek te ondergaan. Er gaat van alles door je heen, omdat je niet precies weet wat je te wachten staat. Nadat ik een voorgesprek heb gehad, heb ik dit bespreekbaar gemaakt met mijn omgeving. In eerste instantie voel je je wat alleen. Ik was echt verbaasd hoeveel mensen ook een darmonderzoek hebben gehad of iemand kende die dit ook heeft gehad.

Dat had ik niet verwacht. Eigenlijk is het dus even normaal dat als we naar de tandarts gaan. Je hoort niet vaak dat mensen een darmonderzoek ondergaan, maar het gebeurt wel. Daar hoeft niemand zich voor te schamen. Ik heb het positief ervaren om hier met de mensen in mijn omgeving over te praten. Maak het bespreekbaar, want daardoor kom je erachter dat het veel voorkomt en deel je ervaringen met elkaar. Dat stelt gerust.”

Maart darmkankermaand
Om het belang van een vroege diagnose van de ziekte te benadrukken, is de maand maart internationaal uitgeroepen tot de darmkankermaand. Wordt er bij u darmkanker vastgesteld? Dan kunt u in Amphia terecht. Een team van onder andere MDL-artsen (maag, darm, lever-artsen), chirurgen, oncologen, radiologen, gespecialiseerd verpleegkundigen en casemanagers staat voor u klaar. Amphia is gespecialiseerd in behandeling van patiënten met (endel-) darmkanker.

Meer lezen over maag-, darm- en leverziekten in Amphia?

Ga naar afdeling MDL

Label