Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Urologie: Martin's verhaal over prostaatkanker

Urologie: Martin's verhaal over prostaatkanker

Martin den Dekker uit Raamsdonk kreeg na een onderzoek halverwege 2018 te horen dat de waardes van zijn prostaat te hoog waren. “Maar ik voelde me goed, dus ik zat er niet over in. Eerst wilde ik nog even rustig op vakantie. Toen de huisarts een paar maanden later weer een meting deed, was de waarde verder gestegen. Nog steeds voelde ik me prima, maar toch werd ik doorgestuurd naar de uroloog van Amphia. Bij een van de onderzoeken voelde hij een soort van knobbeltje op mijn prostaat, wat kan wijzen op een tumor. Een week later zou ik de uitslag krijgen van de prostaatbiopten die genomen waren. Toen de verpleegkundige zei dat ik dan niet alleen mocht komen, besefte ik dat de uitslag wel eens echt niet goed zou kunnen zijn. 

Dokter Leijte wond er geen doekjes om: van de 8 biopten, waren er 3 met kankercellen. De makkelijkste weg is om je dan in een negatieve spiraal naar beneden te laten zuigen, maar daar heb je alleen jezelf en je omgeving mee. En ik ben heel realistisch: we worden allemaal ouder en je weet dat je op een gegeven moment afscheid moet nemen van deze wereld. Dokter Leijte had gezegd dat er een aantal dingen waren die ze voor me konden doen, dat stelde me enigszins gerust.

Die verschillende opties besprak oncologieverpleegkundige Saskia een week later met ons. Ze was heel erg aardig en nam de tijd. Tijdens het gesprek kwam ter sprake dat als ik zou kiezen voor een operatie, deze in Bergen op Zoom uitgevoerd zou worden. Dat vond ik eigenlijk helemaal niet vreemd. Ik dacht in eerste instantie dat ze alleen daar die Da Vinci operatierobot hadden. Later bleek dat ze er in Amphia ook een hebben, maar dat die met name voor blaas- en nieroperaties wordt ingezet. En dat alle prostaatoperaties in Bravis worden gedaan. Dit doen ze dan met een uroloog van Bravis en een uroloog van Amphia. Eigenlijk heel slim natuurlijk: als ziekenhuizen samenwerken op een bepaald gebied, zich specialiseren in één soort operatie, kan dat de kwaliteit van de operaties alleen maar ten goede komen.

Half januari ben ik geopereerd in Bravis. Op de operatiekamer maakte ik kennis met uroloog  Bickerstaffe. Die had ik nog niet eerder ontmoet, maar hij was heel aardig en nam de tijd om mijn vragen te beantwoorden en me op mijn gemak te stellen. En het was duidelijk dat hij al mijn medische gegevens ingezien had en dat hij regelmatig overleg heeft met de urologen in Amphia. Dus daar had ik geen enkele moeite mee.

Een dag nadat ik was thuisgekomen, belde de oncologieverpleegkundige van Bravis me nog om een en ander door te spreken en daarna werd ik weer overgedragen naar Amphia voor de nacontroles en dergelijke. Het voelde wel fijn om dat weer bij mijn eigen arts te doen. Bergen op Zoom is vanuit hier toch een eindje rijden, dus als het niet per se hoeft ga ik liever naar Breda. Bovendien weet dokter Leijte alles over me en is het ook nog eens een hele fijne arts die dingen duidelijk uitlegt. Ik vond het niet vervelend om in twee ziekenhuizen geholpen te worden. Eigenlijk had ik er het volste vertrouwen in dat ik juist op deze manier de beste zorg kreeg.”

Inmiddels heeft Martin te horen gekregen dat de operatie goed verlopen is en hij helemaal schoon is.

Ga naar Urologie

Label