Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Neusprovocatietest
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Neusprovocatietest

Over allergie
Er zijn verschillende typen allergische reacties. De meest voorkomende reactie is de zogenaamde type-1 of directe reactie. Stoffen die zo’n reactie kunnen veroorzaken heten allergenen. Allergenen die in de binnen- of buitenlucht voorkomen (zoals huisstofmijten, pollen, huidschilfers van dieren, schimmelsporen) veroorzaken veelal klachten van neus, ogen, huid of longen.
Een allergie voor één of meerdere allergenen kan de arts aantonen door een huidtest of een bloedonderzoek. Een positieve uitslag bij een dergelijke test betekent niet automatisch dat dit allergeen de oorzaak is van de betreffende klachten. Om dit te kunnen aantonen is aanvullend onderzoek nodig, een provocatietest.

Waarom een neusprovocatietest?
Door een neusprovcatietest is een indruk te verkrijgen van de reactie van het neusslijmvlies op het allergeen en niet-allergische prikkelende stoffen.

Hoe verloopt de test?
Tijdens de test kijkt de laborant eerst naar de doorgankelijkheid van uw neus. Vervolgens krijgt u een histaminespray in de neus toegediend om vast te stellen of het slijmvlies gevoelig is voor niet-allergische prikkels. De laborant test opnieuw de doorgankelijkheid van uw neus. Daarna krijgt u een spray in de neus toegediend van een oplossing van het te onderzoeken allergeen. Opnieuw test de arts de doorgankelijkheid. De tussenpauze tussen de sprays is 5 à 10 minuten.
De hoeveelheid sprays die u toegediend krijgt is afhankelijk van de reactie van uw neus. Als het neusslijmvlies gevoeliger is, zal de neus sneller reageren en kan de test eerder gestaakt worden. De test is niet pijnlijk.

De volgende reacties kunnen optreden:

  • geen;
  • u gaat niezen;
  • uw neus gaat lopen;
  • uw neus gaat dichtzitten;
  • u voelt slijm in de keel lopen;
  • uw ogen gaan tranen en/of prikken en/of jeuken;
  • u krijgt een vol gevoel in uw hoofd;
  • u krijgt een drukkend gevoel in uw voorhoofd.

Let op: tijdens de test mag u de neus niet 'ophalen'!

Wat zijn de bijwerkingen?
De neusprovocatietest is een veilige test. Natuurlijk kunt u klachten verwachten zoals niesbuien, jeuk in uw neus en uwogen, een neusverstopping, een loopneus, en een drukkend gevoel in de neusbijholten. Meestal verdwijnen deze symptomen snel.
Er is een (zeer gering) risico dat een patiënt tijdens de test een sterke allergische reactie krijgt (anafylaxie). Daarom is er altijd een arts in de nabijheid om dit adequaat te behandelen.

Als er na langere tijd allergische klachten zijn ontstaan moet u direct in contact treden met uw arts. Op kantoortijden belt u naar de polikliniek. Buiten kantoortijden en in het weekend belt u naar het ziekenhuis. Telefoon: 076 595 5000. U laat zich dan doorverbinden met de dienstdoende KNO-arts of longarts (afhankelijk van welke specialist voor u de test heeft aangevraagd).

Medicijnen die de uitslag beïnvloeden
Het is van belang voor de beoordeling van de neusprovocatietest dat u met name de oraal (via tabletten of drank) gebruikte 'anti-allergische' geneesmiddelen op tijd staakt. Op de volgende pagina treft u een tabel aan waarin medicijnen staan.

U moet minimaal 3 dagen van tevoren stoppen met:

Medicijn Merknaam
Acrivastine Semprex
Alimemazine Nedeltran
Cetirizine Zyrtec
Cinnarizine Cinnipirine
Clemastine Tavegil
Cyclizine Marzine
Cyproheptadine Periactin
Deptropine Deptropine FNA
Desloratidine Aerius
Dexchloorfeniramine Polaramine
Dimenhydrinaat Dramamine
Dimetidine Fenistil
Ebastine Kestine
Fexofenadine Telfast
Hydroxyzine Atarax/Navicalm
Ketotifen Zaditen
Levocetirizine Xyzal
Loratidine Claritine/Allerfree
Mebhydroline Incidal
Meclozine Suprimal
Mizolastine Mizollen
Oxatomide Tinset
Oxomemazine Doxergan
Promethazine Phenergan
Terfenadine Triludan Forte
Nasonex
Flixonase
Rhinocort
Avamys

Neussprays moet u in overleg met uw behandelend arts minimaal 1 week van tevoren stoppen.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist.

Meer lezen over keel-, neus- en oorheelkunde bij Amphia?

Ga naar afdeling KNO (Keel-, Neus- en Oorheelkunde)

Label