Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Uw bezoek aan Amphia en COVID-19. Lees hier meer over de aangepaste zorg en maatregelen.
Nazorg bij het verwijderen van Poliepen
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Nazorg bij het verwijderen van Poliepen

Inleiding
Bij u zijn met behulp van een endoscoop één of meerdere poliepen uit de dikke darm verwijderd, een zogenaamde poliep-ectomie. In deze folder krijgt u meer informatie over de poliepen en de nazorg.

Wat is een dikke darm poliep?
Een poliep in de dikke darm is een woekering van het slijmvlies van de dikke darm. Poliepen kunnen variëren in grootte en in vorm. (van een speldenknop tot een poliep van enkele centimeters groot. Poliepen in de darm komen vrij vaak voor. Veel mensen hebben poliepen zonder het te weten omdat ze vaak geen klachten geven. Naar schatting heeft ongeveer 5-20% van alle mensen boven de vijftig jaar last van poliepen.

Verreweg de meeste poliepen zijn goedaardig en zullen ook altijd goedaardig blijven.Poliepen kunnen echter onrustige cellen bevatten en op den duur uitgroeien tot een kwaadaardige tumor. Dikke darm kanker. Deze poliepen worden ook wel adenomen of adenomateuze poliepen genoemd. 5 procent van de adenomen groeit uit tot darmkanker.

Oorzaak
Het is niet bekend hoe poliepen ontstaan en waarom sommige mensen wel en andere geen darmpoliepen krijgen. Factoren die van invloed kunnen zijn op het ontstaan van poliepen in de dikke darm zijn erfelijke aanleg en voeding en leefstijl.

In enkele gevallen kan een erfelijke aandoening poliepen veroorzaken. Als poliepen in de dikke darm of dikke darm kanker in uw familie voorkomt, is het verstandig om dit met uw huisarts te bespreken. Als u tot een zogenoemde verhoogde risicogroep behoort, kan de huisarts u, en mogelijk ook uw familie, doorverwijzen naar een maag-darm-leverarts voor erfelijkheidsonderzoek.

Nazorg
Na een coloscopie of sigmoïdoscopie mag u weer gewoon eten en drinken. Omdat er tijdens het onderzoek lucht in de darmen wordt geblazen kunt u last hebben van een opgeblazen gevoel in de buik en van winderigheid. Ook kunt u een klein beetje bloed uit de anus verliezen. U hoeft zich hier geen zorgen over te maken.

Neem contact op met onderstaand telefoonnummer wanneer u na het onderzoek een nabloeding krijgt. Dit uit zich door het verlies van veel bloed uit de anus (een kopje vol), wanneer het bloeden enkele uren aanhoudt, door een neiging tot flauwvallen, bleek wegtrekken en/of hartkloppingen.

Ook bij ernstige, toenemende buikpijn of koorts moet u direct contact opnemen met het ziekenhuis.

Wanneer u bij uzelf een van deze verschijnselen opmerkt of wanneer u andere ernstige klachten houdt die u niet vertrouwt, dient u onmiddellijk contact op te nemen.

Vragen
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist.

Endoscopiecentrum:
(076) 595 5071

Buiten kantooruren kunt u bellen naar:
Spoedeisende Hulp: t (076) 595 50 00

Meer lezen over maag-, darm- en leverziekten in Amphia?

Ga naar afdeling MDL