Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Behandeling na schildklierkanker (vervolg)
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Behandeling na schildklierkanker (vervolg)

1. Inleiding
Bij u is in het verleden schildklierkanker vastgesteld waarvoor u in de meeste gevallen ook al eerder behandeld bent met radioactief jodium. Als er aanwijzingen zijn dat de eerdere behandeling onvoldoende effectief is geweest, of wanneer sprake is dan wel verdenking bestaat op de aanwezigheid van uitzaaiingen van schildklierkanker, is een vervolgbehandeling met radioactief jodium nodig. Binnenkort wordt u in het Amphia Ziekenhuis opgenomen voor deze behandeling. In deze folder vindt u informatie over de voorbereiding en de gang van zaken bij uw opname. Ook leest u meer over wat u moet weten en doen als u na de behandeling weer thuis bent. Als u zwanger bent kan de behandeling niet plaatsvinden. Als u vermoedt dat u zwanger bent, meld dit dan aan uw arts.

2. Voorbereiding
Voor de behandeling met radioactief jodium zijn diverse voorbereidingen nodig.

2.1 Stoppen met schildklierhormoontabletten (Thyrax, Euthyrox, levothyroxine)
Deze tabletten worden4-6 weken tevoren gestaakt

2.2 Vooronderzoek
Soms is geen vooronderzoek nodig. In andere gevallen vindt wel een vooronderzoek plaats. Dit vooronderzoek gebeurt in de week voorafgaand aan de vervolgbehandeling met radioactief jodium. U krijgt hiertoe op donderdag op de afdeling nucleaire geneeskunde een injectie met een speurdosis radioactief jodium-123 en op vrijdag wordt een totale lichaamscan en foto’s van de hals gemaakt. Dit onderzoek kan 70 minuten duren. Indien u een vooronderzoek krijgt ontvangt u een apart folder waarin dit onderzoek wordt beschreven.

2.1 Stoppen met schildklierhormoontabletten (Thyrax,Euthyrox,levothroxine)
Deze tabletten worden 4-6 weken vantevoren gestaakt.

2.2 Vooronderzoek
Om de juiste dosis radioactief jodium die u krijgt te berekenen wordt in de week voorafgaand aan de ablatiebehandeling een vooronderzoek verricht. U krijgt hiertoe donderdag op de afdeling Nucleaire Geneeskunde een injectie met een speurdosis radioactief jodium-123 en op vrijdag worden foto's van de hals gemaakt. Het onderzoek op vrijdag kan een uur duren.

2.3 Dieet
Gedurende drie dagen voorafgaand aan de behandeling volgt u een jodiumbeperkt dieet. Als er ook een vooronderzoek nodig is dan duurt het dieet in totaal 9 dagen. Zo wordt zo veel mogelijk radioactief jodium in de schildklierrest opgenomen. De data waarop u het dieet volgt, staan op uw afspraakbevestiging. Informatie over het dieet vindt u in deze folder.

2.4 Bloedafname
Op dag van de opname gaat u eerst langs het laboratorium voor een bloedafname om uw schildklierfunctie te bepalen. U ontvangt hiervoor een bloedafnameformulier.

3. Ziekenhuisopname
U verblijft in de meeste gevallen 2 nachten in het ziekenhuis. Tijdens uw opname moet u op uw kamer blijven, kunt u helaas geen bezoek ontvangen en heeft u weinig contact met verpleegkundigen. Dit is nodig om verspreiding van radioactiviteit te voorkomen. Het zorgt er ook voor dat buitenstaanders (bezoekers en medewerkers) geen onnodige straling krijgen. We vragen begrip voor deze maatregelen.

3.1. Voorbereidingen thuis
Het is verstandig om zo min mogelijk spullen mee te nemen naar het ziekenhuis. U draagt tijdens uw verblijf een pyjama, eventueel een kamerjas en pantoffels of badslippers. Uw gewone kleding en schoenen wordt tijdelijk opgeborgen in een kast op uw kamer. De kleding die u tijdens uw verblijf draagt wordt licht radioactief. Na uw ontslag wordt u gevraagd uw ondergoed te deponeren in een daarvoor bestemde blauwe afvalemmer. Uw pyjama neemt u mee naar huis. Deze kunt u thuis wassen. De pantoffels moet u gedurende 2 maanden onder in een kast bewaren.

3.2 Wat neemt u mee
U neemt voor uw verblijf in het ziekenhuis een pyjama, (oude) pantoffels, badslippers,ondergoed en eventueel een kamerjas mee. Ook de toiletartikelen die u nodig heeft brengt u zelf mee. Daarnaast kunt u iets meenemen om uzelf te vermaken, zoals tijdschriften. Op de kamer is een tablet en wifi aanwezig. Er is geen vaste telefoon aanwezig in de kamer, neem uw smartphone of gsm mee. U mag een laptop meenemen. Laat sieraden zoveel mogelijk thuis. U mag gewoon een bril of contactlenzen dragen. Als u medicijnen gebruikt kunt u deze meenemen en volgens voorschrift gebruiken. Vertel dit wel aan de verpleegkundige tijdens het opnamegesprek. De schildklierhormoontabletten die u inmiddels enkele weken heeft gestaakt mag u weer innemen op de ochtend na de dag dat u de jodiumcapsule heeft gekregen. Neem deze tabletten dus ook mee van huis.

3.3 Dag van opname
Op de dag van opname mag u in de ochtend een licht ontbijt nemen. Daarna moet u nuchter blijven totdat u de jodiumcapsule heeft gekregen. U mag wel drinken. U meldt zich bij de receptie in de aankomsthal van het ziekenhuis. Een gastvrouw kan u de weg wijzen. Bij aankomst op de therapiekamer zal de verpleegkundige met u een intakegesprek houden en de uitleg geven.

3.4 De toediening van het radioactief jodium
Van de nucleair geneeskundige krijgt u in een plastic buisje de capsule met het radioactief jodium aangereikt. U kunt de capsule in zijn geheel doorslikken met een slokje water. U merkt hier verder niets van. Na het doorslikken van de capsule mag u een half uur niets eten (wel drinken), om te zorgen dat de capsule snel door de maag en het bloed wordt opgenomen. Een deel van het radioactief jodium wordt opgenomen door de schildklier. De rest raakt u kwijt door transpiratie, in de urine en de ontlasting.

3.5 Uw verblijf in de therapiekamer
Tijdens uw verblijf bent u alleen op uw kamer, mag er geen bezoek komen en ziet u weinig personeel. Het is goed u hierop voor te bereiden. Driemaal daags komt een medewerker van de voeding uw maaltijd brengen. In principe blijft de medewerker in de sluis voor uw kamer. De verpleegkundige zal enkele keren per dag telefonisch contact met u opnemen en vragen hoe het met u gaat.

3.6 Hygiëne
Tijdens uw verblijf kunt u gebruik maken van de wastafel, douche en toilet in de sanitairruimte. Een deel van het radioactieve jodium wordt met de urine uitgescheiden. Het is dan ook belangrijk om gedurende uw verblijf extra te drinken. U moet zittend plassen (ook mannen) om een eventuele besmetting van de toiletruimte te voorkomen. Spoel het toilet tweemaal door en was uw handen grondig na elke toiletgang. Maandverband en tampons niet door het toilet doorspoelen maar deponeren in de afvalemmer.

3.7 Afval
In uw kamer bevindt zich een blauwe afvalemmer met een gele deksel. Hierin kunt u uw afval deponeren. Als u naar huis gaat, gooit u hierin ook uw gedragen ondergoed weg.

3.8 Bijwerkingen
De eerste dagen na de behandeling kunt u last krijgen van pijn en zwelling in de speekselklieren.

Soms krijgt u een droge mond met een metaalachtige smaak. Dit komt door een ontsteking van de speekselklieren die vanzelf verdwijnt. Er is een hele kleine kans op braken en misselijkheid gedurende de eerste 2 dagen. Bij misselijkheid kunt u de verpleegkundige om een medicijn vragen. Mocht u gebraakt hebben neem dan contact op met uw verpleegkundige. De hals kan soms tijdelijk rood en pijnlijk aanvoelen. Dit kan met een pijnstiller zoals paracetamol worden verholpen.

3.9 Ontslag
Het meeste jodium heeft uw lichaam 48 uur na inname van de jodiumcapsule verlaten. De nucleair geneeskundige komt bij u langs in de therapiekamer en meet de straling die u nog uitzendt. Hij bespreekt met u de procedure van ontslag. Hierna neemt u een douche, waarna u schoon ondergoed aantrekt. U trekt uw kleren aan die in de kast op de kamer hangen. Nadat u uw spullen heeft gepakt, trekt u als laatste uw schoenen in het sluisje buiten de kamer aan. Hiermee voorkomt u dat u met radioactief besmette schoenen het ziekenhuis verlaat.

4. Leefregels
De hoeveelheid radioactiviteit is zodanig laag dat u naar huis mag. Er is echter nog steeds een bepaalde hoeveelheid radioactiviteit in uw lichaam aanwezig. U kunt dus in lichte mate andere personen aan een geringe hoeveelheid straling blootstellen. Dit brengt weliswaar geen gevaar voor hun gezondheid met zich mee, maar de hoeveelheid straling dient toch altijd zo klein mogelijk te zijn. Daarom krijgt u voor een bepaalde tijd leefregels mee. Deze staan in een aparte folder. Deze folder krijgt u van de nucleair geneeskundige na uw ontslag. De nucleair geneeskundige vertelt u hoe lang u deze leefregels dient toe te passen.

5. Na-onderzoek
Een week na de behandeling wordt een totale lichaamsscintigrafie (scan) en aanvullende foto's gemaakt van de hals gemaakt op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de in uw lichaam aanwezige reststraling. Daardoor is dit onderzoek zeer gevoelig voor het opsporen van eventuele uitzaaiingen van de schildklierkanker. Dit onderzoek kan ongeveer 80 minuten duren. Kijk voor de afspraaktijd op uw afsprakenlijst.

6. Vragen?
Afdeling Nucleaire Geneeskunde
Telefoon: (076) 595 30 16
Maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur

Meer lezen over nucleaire geneeskunde bij Amphia?

Ga naar afdeling Nucleaire Geneeskunde

Label