Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Uw bezoek aan Amphia en COVID-19. Lees hier meer over de aangepaste zorg en maatregelen.
Jodiumbeperkt voorbereidingsdieet
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Jodiumbeperkt voorbereidingsdieet

Afdeling Nucleaire Geneeskunde
Tel 076 - 595 3016

Inleiding
Het jodiumbeperkte dieet is een voorbereidingsdieet. Het volgen van het dieet is noodzakelijk om nauwkeurig te kunnen meten of er nog opname is van radioactief jodium door eventueel resterend schildklierweefsel en/of tumorweefsel. Dit dieet dient drie dagen voor inname van de radioactieve jodiumcapsule gestart te worden en daarna nog 1 dag voortgezet. Zeevis mag echter één week voor inname van de radioactieve jodiumcapsule niet meer gegeten worden.

Algemene richtlijnen
Jodium is in bijna alle voedingsmiddelen van nature aanwezig, maar in verschillende hoeveelheden. Jodium kan tijdens de fabrieksmatige bereiding aan voedingsmiddelen worden toegevoegd. Op verpakte producten moet echter worden aangegeven of er jodiumhoudend zout aan het product is toegevoegd onder vermelding van:

  • gejodeerd keukenzout, jodiumhoudend keukenzout, Jozo zout
  • broodzout, gejodeerd broodzout

Dit is wettelijk verplicht gesteld.

Zeezout en dieetzouten
Zeezout en dieetzouten bevatten van nature een kleine hoeveelheid jodium. Bovenstaande producten zijn tijdens de dieetperiode niet toegestaan. Lees altijd op de verpakking welk soort zout er aan het product is toegevoegd! In geval van twijfel is het aan te raden het product tijdens de dieetperiode niet te gebruiken.

Medicijnen, zeep en shampoo
Niet alleen jodium in de voeding is van belang. Ook kan jodium voorkomen in medicijnen, zeep, shampoo, crèmes en zalf. Voorbeelden hiervan zijn: betadine zeep, betadine shampoo, jodiumtinctuur, hoestdrankjes en stophoest. Vraag uw arts/apotheker of de medicijnen (ook vitaminepreparaten, homeopathische en reformartikelen) die u gebruikt, jodium bevatten.

Dieetlijst voor het jodiumbeperkte dieet

Productgroep Niet toegestaan
Zeevis, visproducten schaal- en schelpdieren, zeewier en algen Deze producten mogen één week voor inname van de jodiumcapsule niet meer worden gegeten
Brood Broodsoorten van de bakker of uit de fabriek (wit, bruin, volkoren, roggebrood, krentenbrood en luxe broodjes).
Eieren Alle verse eieren en producten waarin ei is verwerkt, zoals gebak, cake, eierkoek, eiersalade en mayonaise
Lever en leverproducten Alle soorten lever en producten, waarin lever is verwerkt, zoals leverworst, leverpaté, leverpastei en levertraanolie.
Jozo Jodiumhoudend keukenzout/-tafelzout
Dieetzout/zeezout Alle soorten
Reformproducten Met name in reformproducten kunnen zeezout, algen en zeewier verwerkt zijn. Indien u gebruik maakt van reformproducten dient u hier extra goed op te letten. Lees de aanduiding op de verpakking! Vismeel, kroepoek, trassi, gomasio en tahin zijn niet toegestaan
Kleurstof E-127 De rode kleurstof E-127 (erythrosine) bevat jodium. E-127 kan toegevoegd zijn aan rode vruchtenconserven, limonade(siroop), puddingsaus, vruchten op sap, bepaalde snoepsoorten.De rode kleurstof E-124 (Cochenillerood-A) bevat daarentegen geen jodium. Producten gekleurd met E-124, zijn wel toegestaan. Let op aanduiding op de verpakking!
Leidingwater Leidingwater mag gewoon gebruikt worden voor het bereiden van thee, koffie, bouillon, soep en het koken van macaroni, spaghetti en witte rijst.
Alcoholische dranken Alle soorten, behalve bier (echter maximaal 2 glazen).

 

Productgroep Toegestaan
Brood of broodvervanging Uitsluitend zelfgebakken brood met ongejodeerd zout (Nezo-zout) of zelfgebakken met Koopmans broodmix of natriumarm brood van de bakker. Beschuit, crackers, knäckebröd, ontbijtkoek, matzes en rijstwafels
Broodbeleg Zoet beleg: Alle soorten jam, met uitzondering van de soorten die de rode kleurstof E-127 bevatten. Vruchtenhagelslag.Vleeswaren: Maximaal 2 plakken vleeswaren (± 40 gr) per dag. Alle soorten vleeswaren, zowel van de slager als voorverpakt, met uitzondering vanalle soorten waarin lever is verwerkt. Kaas: Maximaal 1 plak kaas (± 20 gr) per dag,alleen de Nederlandse kaassoorten.
Boter, margarine, halvarine, olie Alle soorten gezouten en ongezouten boter, margarine, halvarine en olie.
Melk, karnemelk Maximaal 1 glas per dag: dit is ± 150 ml.
Bouillon, soep Alleen zelfbereide bouillon of soep de toegestane groente, vlees, kruiden- en specerijensoorten, Nezozout.
Vlees Maximaal 100 gr vlees. Alle soorten kalfs-, paarde-, rund-, varkens-, en kippevlees, zowel vers als voorverpakt en/of gekruid, met uitzondering van lever en leverproducten
Jus Zelfbereide jus.
Groenten Alleen de volgende soorten zijn zowel vers als uit blik, glas en diepvries toegestaan, met uitzondering van alle à la creme soorten:Asperges, aubergine, bieten, bloemkool, bruine bonen, Chinese-, rode-, witte- en zuurkool, champignons, courgette, doperwten, ijsbergsla, knolselderij, komkommer, koolrabi, kropsla, maïs, paprika, pompoen, prei, rabarber, sojabonen, tomaten, uien, wortelen. Koken in leidingwater is toegestaan.
Rauwkost Alleen van de toegestane groentesoorten.
Aardappelen, rijst, macaroni, spaghetti Gekookte/gebakken/gefrituurde aardappelen, zelfbereide aardappelpuree met Nezo.Bataat.Gewone macaroni/spaghetti en witte rijst.
Fruit Maximaal 2 porties vers fruit per dag van de volgende soorten: ananas, appel, citroen, druiven, framboos, grapefruit, kersen, mandarijn, mango, meloen, peer, perzik, pruim, sinasappel. In plaats van 1 portie fruit mag ook 1 glas vruchtensap worden gebruikt.

 

Dranken Koffie, thee, bouillon. Limonadesiroop (met uitzondering van de soorten die E-127 bevatten) verdund met water. Vruchtensap (maximaal 2 glazen, afhankelijk van het aantal porties vers fruit).
Melk: maximaal 1 glas
Bier: maximaal 2 glazen
Alle soorten frisdrank, inclusief light-frisdranken.
Nezo-zout Niet jodiumhoudende keuken- of tafelzout.
Versnaperingen Fabriekskoekjes (verpakt), ontbijtkoek.Krenten/rozijnen, chips en kauwgom.
Diversen Alle verse en gedroogde kruiden en specerijen, specerijenmengsels, vleeskruiden, Aromat, knoflook, azijn, mosterd, ketjap, ketchup, tomatenpuree, aardappelmeel, maïzena, suiker.

 

Meer lezen over nucleaire geneeskunde bij Amphia?

Ga naar afdeling Nucleaire Geneeskunde