Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Oogheelkunde: Fluorescentie angiogram
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Oogheelkunde: Fluorescentie angiogram

Uw oogarts heeft voor u een afspraak gepland om foto's van uw oog te laten maken. Dit wordt ook wel fluorescentie angiogram (FAG) genoemd. Een oogheelkundig assistent maakt tijdens dit onderzoek foto’s van het netvlies van uw ogen. Om de bloedvaten van het netvlies op de foto’szichtbaar te kunnen maken, krijgt u een gele vloeistof (fluoresceïne) in uw arm gespoten. Er worden altijd foto’s gemaakt van beide ogen om de ogen te kunnen vergelijken.

Voorbereiding
Ter voorbereiding op het onderzoek willen wij u vragen rekening te houden met de volgende punten:

 • Wilt u in verband met de injectie, geen kleding aandoen met strakke mouwen.
 • Om de foto's te kunnen maken, moeten uw pupillen wijd zijn. Pupilverwijding wordt verkregen door de ogen vooraf te druppelen met Tropicamide® 0,5% en Phenylefrine®5%. Van de assistent op de polikliniek krijgt u de oogdruppels mee.
 • Wij verzoeken u de beide oogdruppels vijftien, tien en vijf minuten voor vertrek naar het ziekenhuis in allebei de ogen te druppelen. U druppelt in elk oog één druppel per keer. Begin steeds met het druppelen van de Tropicamide® en vervolgens na één tot twee minuten de Phenylefrine®.
 • De eerste uren na het druppelen ziet u wazig omdat uw pupillen verwijd zijn. Het is verstandig iemand ter begeleiding mee te nemen, omdat u niet zelfstandig mag deelnemen aan het verkeer.
 • U hoeft niet nuchter te zijn.

Onderzoek
Als u bij de oogheelkundig assistent komt, maakt hij eerst foto’s zonder kleurstof. Vervolgens geeft de verpleegkundige u een injectie met kleurstof in uw arm. Dit maakt de bloedvaatjes in het netvlies beter zichtbaar. Hierna maakt de oogheelkundig assistent in hoog tempo foto’s van het netvlies in beide ogen. Dit hoge tempo is nodig om de verspreiding van de vloeistof in de ogen vast te kunnen leggen. De manier waarop en de snelheid waarmee de kleurstof zich verspreidt, zijn medebepalend voor het stellen van de diagnose. 

 • Het is belangrijk dat u zich concentreert op het maken van de foto's. 
 • Houd uw hoofd rustig tegen de kin- en voorhoofdssteun. 
 • Volg met uw ogen het richtlichtje, knijp uw ogen niet dicht en let op de aanwijzingen van de fotograaf.

Het onderzoek duurt ongeveer dertig minuten en is niet pijnlijk. De injectie met kleurstof kan even onaangenaam zijn. Een aantal patiënten ervaart tijdens het maken van de foto's een snel voorbijgaande misselijkheid.

Nazorg

 • Het effect van de oogdruppels houdt ongeveer twee à vier uur aan. Het kan prettig zijn om in deze periode een zonnebril te dragen.
 • De ingespoten fluoresceïne verlaat het lichaam via de urine. Deze is dan oranje gekleurd. Ook de huid kan direct na de injectie iets geler dan normaal zijn. In de loop van de avond horen de bijverschijnselen af te nemen. Zorg ervoor dat u voldoende drinkt. Wij adviseren u om, verspreid over de rest van de dag, vier glazen water extra te drinken.
 • Als uw ogen 's avonds rood worden en pijnlijk aanvoelen of als u steeds waziger gaat zien, neemt u dan contact op met de dienstdoende oogarts. U belt hiervoor naar het algemene nummer van het ziekenhuis: (076) 595 50 00.

Uitslag
Via de oogarts krijgt u de uitslag van het onderzoek. U heeft hiervoor op de polikliniek aleen controleafspraak meegekregen.

Goed om te weten

Zwangerschap
Wij wijzen u er met nadruk op dat het niet op een röntgenonderzoek gaat. Mocht u echter (mogelijk) zwanger zijn, neemt u dan voorafgaand aan het onderzoek telefonisch contact op met de polikliniek Oogheelkunde.

Schaaldierenallergie
FAG is geen röntgenonderzoek. U hoeft zich dus geen zorgen te maken als u allergisch bent voor röntgencontrastvloeistof. Wel kan sprake zijn van kruisovergevoeligheid met schaaldieren. Heeft u een allergie voor schaaldieren? Laat dit dan ook vooraf weten op de polikliniek.

Contact met de afdeling

In onze folder kunt u meer lezen over deze behandeling.

Meer lezen over oogheelkunde in Amphia?

Ga naar afdeling Oogheelkunde

Label