Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Röntgenonderzoek bij slikproblemen (met logopedist)
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Röntgenonderzoek bij slikproblemen (met logopedist)

Waarom dit onderzoek?
U krijgt binnenkort een röntgenonderzoek waarbij het slikken in beeld gebracht wordt. Bij dit onderzoek is een logopedist aanwezig. Dit onderzoek is door uw behandelend arts aangevraagd. Het onderzoek wordt verricht om mogelijke afwijkingen van het slikken op te sporen of uit te sluiten. Voorafgaand het onderzoek bespreekt de logopedist met u de slikklachten. Vervolgens bepaalt de logopedist met welke voedselconsistentie’s het onderzoek wordt uitgevoerd. De radioloog voert het onderzoek uit, geassisteerd door een radiodiagnostisch laborant en de logopedist.

Wat is een onderzoek van de slikbeweging?
Bij dit onderzoek worden er met een röntgenapparaat heel veel foto’s achter elkaar gemaakt van uw slikbeweging. Om de slikbeweging zichtbaar te maken wordt er contrastvloeistof gebruikt.

Het onderzoek
De radiodiagnostisch laborant vraagt u om uw ketting(en) af te doen en u te ontdoen van eventuele bovenkleding met een rits. Vervolgens neemt u plaats voor het kantelbare röntgenapparaat. U krijgt een bekertje contrastvloeistof (bariumpap) te drinken. Zonodig krijgt u appelmoes (dik vloeibaar) vermengd met contrastvloeistof en / of een boterham gedoopt in contrastvloeistof. Tijdens het slikken maakt de radioloog foto’s in staande en soms liggende houding. Hij vraagt u ook om te draaien. Het onderzoek duurt ongeveer vijftien minuten.

Na het onderzoek
De logopedist zal na het onderzoek de beelden met u bespreken en zo mogelijk adviezen geven rondom het slikken. De eerste dagen na het onderzoek kunt u bij uw ontlasting nog wat resten van de witte contrastvloeistof aantreffen.

Voorbereiding
Voor dit onderzoek is geen specifieke voorbereiding nodig.

Uitslag
De logopedist stuurt een logopedisch verslag naar de verwijzer en uw behandelend logopedist.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met onze afdeling via (076) 595 10 86. Bent u verhinderd? Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan de afdeling Radiologie? Wij kunnen uw plaats dan voor een andere patiënt gebruiken.

Locatie
De afdeling Radiologie is gevestigd op meerdere locaties. Kijk voor de juiste locatie op uw afspraakbevestiging.

Meer weten over Radiologie in Amphia?

Ga naar afdeling Radiologie

Label