Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Cystoscopie
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Cystoscopie

Cystoscopie
Een cystoscopie is een inwendig onderzoek van de plasbuis en de blaas. Het onderzoek wordt uitgevoerd met een cystoscoop, een dun hol buisje gevuld met glasvezels of een lenzensysteem. De cystoscoop is aangesloten op een lichtbron. Via een monitor kunt u mee kijken in uw eigen plasbuis en blaas. Er bestaan buigzame en metalen cystoscopen. Beide kunnen zowel voor mannen als voor vrouwen gebruikt worden.

Wanneer
Een cystoscopie wordt verricht wanneer de specialist afwijkingen vermoedt in uw plasbuis, prostaatgebied of blaas. Bijvoorbeeld bij plasproblemen en bloedverlies via de urine. Ook de controle bij blaaspoliepen gebeurt met een cystoscoop.

Voorbereiding
Voor een cystoscopie is thuis geen speciale voor-bereiding nodig. Het onderzoek vindt plaats op de polikliniek Urologie. In veel gevallen moet er voor de cystoscopie wat urine worden opgevangen uit de blaas. Als dit bij u nodig is, dan geeft de verpleegkundige u hierover tijdig informatie.

Onderzoek
Op de afgesproken dag en tijd meldt u zich bij de polikliniek Urologie. Een verpleegkundige brengt u naar een kleedkamer. Zij zal u vragen uw onder-kleding uit te doen. Hierna neemt u plaats op de scopietafel.

Houding
Voor het onderzoek is het nodig, dat u met gespreide benen, in speciaal hiertoe ontwikkelde been-steunen, op de onderzoektafel ligt. Of plat in rugligging. Vervolgens wordt de penis of schede gereinigd met een desinfecterende vloeistof.

Gelei
In de plasbuis wordt daarna wat gelei gespoten. Deze gelei dient als glijmiddel en als verdovingsmiddel van het slijmvlies, zodat eventuele pijn tot een minimum wordt beperkt. De gelei moet enkele minuten inwerken. Volledig pijnloos is het onderzoek echter niet. Probeer u zoveel mogelijk te ontspannen bij het inbrengen van de cystoscoop. Deze wordt via de plasbuis in de blaas gebracht.

Vloeistof
De cystoscoop is via een slangetje verbonden aan een zak met spoelvloeistof. Via het slangetje en de cystoscoop wordt er steriel water in de blaas gebracht. De specialist regelt met een kraantje de hoeveelheid en de inloopsnelheid van de vloeistof. Hierdoor ontplooit de blaas zich en kunt u aandrang tot plassen krijgen. Dit gebeurt echter pas op het moment dat de blaas vol is. Na het vullen van de blaas kunnen de plasbuis en de blaas bekeken worden.

Plassen

 • Wanneer er een buigzame cystoscoop is gebruikt, moet u zelf de spoelvloeistof Uitplassen. In dat geval verlaat u de onder- zoektafel met een volle blaas.
 • Wanneer er een metalen cystoscoop is gebruikt, wordt de spoelvloeistof aan het einde van het onderzoek via de scoop ook weer afgevoerd.

Duur
Het onderzoek duurt ongeveer 5 minuten en u krijgt de uitslag van de cystoscopie meteen te horen. Vrijwel direct na het onderzoek kunt u naar huis. Zelfstandig reizen is geen probleem.

Aandachtspunten
Enkele zaken waar u na het onderzoek rekening mee moet houden:

 • Het is belangrijk dat u na het onderzoek veel drinkt (1,5 tot 2 liter) om de blaas en de urinewegen schoon te spoelen. 
 • Het eerste uur na het onderzoek kan een branderig gevoel bij het plassen optreden en kunt u een versterkte drang hebben om te plassen. Bij sommige mensen houdt dit gevoel enige dagen aan.
 • Het kan voorkomen dat er wat bloed in de urine zit. Dit is niet verontrustend of gevaarlijk. Wij adviseren u om extra te drinken.

Belangrijk
Neem contact op met uw behandelend arts bij:

 • langdurige klachten
 • koorts boven 38,5°C
 • wanneer u aanmerkelijk moeilijker kunt plassen.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met:

 • Polikliniek Urologie:
  T (076) 595 10 26

Lees ook onze folder over adviezen na deze behandeling:

Meer lezen over urologie bij Amphia?

Ga naar afdeling Urologie

Label