Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Cystoscopie adviezen erna
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Cystoscopie adviezen erna

Wat is cystoscopie?
Een cystoscopie is een inwendig onderzoek van de plasbuis en de blaas. Het onderzoek wordt uitgevoerd met een cystoscoop, een dun buisje gevuld met glasvezels of een lenzensysteem. De cystoscoop is aangesloten op een lichtbron. Via een monitor kunt u meekijken in uw plasbuis en blaas.Er bestaan buigzame en metalen cystoscopen. Beide kunnen zowel voor mannen als voor vrouwen gebruikt worden.

Een cystoscopie wordt verricht wanneer de specialist afwijkingen vermoedt in uw plasbuis, prostaatgebied of blaas; bijvoorbeeld bij plasproblemen en bloedverlies via de urine. Ook de controle bij blaaspoliepen gebeurt met een cystoscoop.

Uitslag
U krijgt de uitslag van de cystoscopie meteen te horen.

Na het onderzoek
Zojuist heeft u een cystoscopie ondergaan. Hieronder kunt u lezen waar u na het onderzoek rekening mee dient te houden:

  • U kunt vrijwel direct na het onderzoek naar huis. Zelfstandig reizen is geen probleem.
  • Het is belangrijk dat u na het onderzoek veel drinkt (1,5 tot 2 liter) om de blaas en de urinewegen schoon te spoelen. ·
  • De eerste uren na het onderzoek kan een branderig gevoel bij het plassen optreden en kunt u een versterkte drang hebben om te plassen. Bij sommige mensen houdt dit gevoel enige dagen aan.
  • Het kan voorkomen dat er wat bloed in de urine zit. Dit is niet verontrustend of gevaarlijk. Wij adviseren u om extra te drinken.

Problemen thuis
Neem contact op met uw behandelend arts bij:

  • langdurige klachten;
  • koorts boven 38,5°C;
  • wanneer u aanmerkelijk moeilijker kunt plassen.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist van de polikliniek Urologie, bereikbaar op werkdagen van 8.30 – 16.30 uur :

  • T (076) 595 10 26

Lees ook onze folder over de behandeling:

Meer lezen over urologie bij Amphia?

Ga naar afdeling Urologie

Label