Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Amphia (2001)

Amphia (2001)

Historie van het ziekenhuis in Breda
Amphia ontstaat in 2001 als eindresultaat van een serie fusies in de regio. Al in 2000 wordt de naam bekend gemaakt, onder begeleiding van een bijzonder orkest van 30 personeelsleden die op 30 olievaten tromgeroffel laten horen. Een zingende engel kondigt de nieuwe naam aan. Amphia stamt uit het Grieks en staat voor 'omringen'. Amphitryon is de Griekse god van de gastvrijheid.

Het ziekenhuis ontwikkelt zich in enkele jaren tot een Topklinisch Ziekenhuis, met opleidingsmogelijkheden voor medisch specialisten en specialistisch medisch personeel. Amphia is dan het grootste niet-academische ziekenhuis van Nederland. Er zijn meer ok's, meer intensivecareruimtes, meer dokters, meer verplegers en soms zels meer bedden. Ook in Amphia locatie Pasteurlaan (voorheen Pasteurziekenhuis) komen meer specialisten te werken. In Amphia locatie Langendijk (voorheen De Baronie) is een nieuw moeder-en-kindcentrum gepland. 

In 2010 is duidelijk dat een goed georganiseerde zorg in Breda het beste kan gebeuren op één locatie. Daarop worden nieuwbouwplannen ontwikkeld. In 2019 komt is het nieuwe pand klaar. In Oosterhout blijft een vestiging en ook in Etten-Leur wordt op. In 2021 verhuist de laatste zorg van locatie Langendijk naar locatie Molengracht. Hiermee wordt afscheid genomen van het pand op Langendijk.

Lees meer over de huidige organisatie

Er is maar één Amphia

Slogan campagne opening nieuwbouw 2021
De ingang van Amphia met groot kunstwerk
De ingang van Amphia, 2005
Trivium gebouw
Amphia locatie Etten-Leur (Trivium), 2017
Rotonde met kunstwerken
Amphia locatie Langendijk, 2019
Gebouw in de zon met bomen
Amphia locatie Pasteurlaan (Oosterhout), 2017
Gebouw in de steigers
Nieuwbouw op locatie Molgengracht in de steigers
Kind in bed
Floor, de eerste patiënt van het nieuwe gebouw, wordt ontvangen, 2019
3 gebouwen in de zon
Amphia locatie Molengracht nieuwbouw, 2020
3 medewerkers met banner 'bedankt'
Collega's bedanken voor steun tijdens COVID-19-pandemie, 2020

Meer lezen over de geschiedenis van Amphia?

Ga naar pagina Historie

Label