Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Gasthuis Sint-Elisabeth (1883)

Gasthuis Sint-Elisabeth (1883)

Historie van het gasthuis in Dongen
In 1881 maakt pastoor Jacobus van Iersel plannen om een liefdegesticht te bouwen in Dongen. Hij wil hier arme zieken uit de parochie Dongen verplegen en verzorgen. Op 15 maart 1883, als het huis al kant-en-klaar is, komt zuster Alphonse (overste van de Bredase religieuze vereniging Alles voor Allen) het gebouw bekijken. Op 26 april geven de eerste vier zusters het gasthuis de naam Sint-Elisabeth. Het blijkt dat bejaarden zich graag inkopen in het gasthuis. Door deze ‘pensionaires’ is er niet genoeg plek voor de zieken. Daarom worden er twee jaar na de opening plannen gemaakt om een rechtervleugel aan het huis te bouwen, speciaal voor de ziekenafdeling. Er komen 14 bedden.

Huize Sint-Elisabeth
Rond 1930 krijgt het complex de naam Huize Sint-Elisabeth. Het aantal ziekenhuisbedden wordt tot 20 uitgebreid.

Eind jaren vijftig is dit ziekenhuis té klein om te kunnen blijven bestaan. De bevolking en de huisartsen willen het huis graag behouden als kraamkliniek, maar ook daarvoor is het te klein. Onder druk van de gemeentebesturen van Dongen en Oosterhout wordt het in 1963 overgedragen aan het ziekenhuis in Oosterhout. In Dongen komt dan een verpleeghuis (De Volckaert) dat ook Oosterhout gebruikt zal worden.

Meer lezen over de geschiedenis van Amphia?

Ga naar pagina Historie

Label