Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Moederheil (1915)

Moederheil (1915)

Historie van het huis in het Ginneken
In 1915 ontstaat Moederheil: een ‘doorgangshuis’ bestemd voor katholieke meisjes die ongetrouwd zwanger zijn. In die tijd is dat een grote schande. Veel meisjes kunnen nergens terecht. Het huis wordt geleid door de Kleine Zusters van de Heilige Joseph uit Heerlen. Ter adoptie afstaan van je kind wordt sterk gestimuleerd. dat zou betere kansen bieden voor de moeder en het kind. In 1917 wordt er begonnen met bouwen aan een nieuw huis, dat in 1924 open gaat. Om de financiën op orde te krijgen worden er vanaf dan ook getrouwde zwangere vrouwen opgenomen. Zo ontstaat de eerste volwaardige kraamkliniek in Nederland. De scheiding tussen getrouwde en ongetrouwde moeders is strikt: ze blijven in aparte delen van het huis en hebben zelfs ieder een eigen ingang.

In 1948 is Moederheil nog het grootste doorgangshuis in Nederland. De combinatie van doorgangshuis en kraamkliniek is geen gelukkige. Het bestuur zoekt naar mogelijkheden tot splitsing. De kraamkliniek kan alleen zelfstandig bestaan als deze wordt uitgebreid naar 100 bedden. Daarvoor moeten de Bredase ziekenhuizen hun kraamafdelingen inkrimpen. Dat weigeren ze. Als de zusters zich terugtrekken en moeten worden vervangen door betaalde leken, is dat het begin van het einde. In 1963 wordt Moederheil gesloten. Tot 1986 blijft een kleine (particuliere) kraamkliniek actief.

De scheiding tussen getrouwde en ongetrouwde moeders is strikt: ze hebben zelfs een aparte ingang.

Cock Gorisse, auteur 200 jaar zorg in de regio
Zaal met babybedjes en zusters
Zuigelingenafdeling in Moederheil rond 1930

Meer lezen over de geschiedenis van Amphia?

Ga naar pagina Historie

Label