Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Sint-Luciagesticht (1890)

Sint-Luciagesticht (1890)

Historie van het gasthuis in Princenhage
In Princenhage wordt een ‘gesticht voor armen, gebrekkigen en ouden van dagen’ opgericht. Dat wordt het Sint-Luciagesticht, dat in 1890 opent. Het is bestemd voor arme zieken en bejaarden. Maar ook rijke 'pensionaries' zich kunnen inkopen. Het heeft een kleine ziekenafdeling met twaalf bedden. De verzorging wordt gedaan door de Franciscanessen van de H. Elisabeth, die hun moederhuis aan de Hendrikstraat (later Meerten Verhoffstraat) in Breda hebben. In 1906 vragen zij aan de religieuze vereniging 'Alles voor Allen' om het werk over te nemen.

Op 28 oktober 1944 brandt het Sint-Luciagesticht volledig af na een bombardement. Het huis wordt niet meer herbouwd. De zieken uit Princenhage, dat inmiddels bij Breda hoort, gaan voortaan naar het Sint-Ignatiusziekenhuis of het Sint-Laurensgesticht.

Meer lezen over de geschiedenis van Amphia?

Ga naar pagina Historie

Label