Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Sint-Theresiagesticht (1886)

Sint-Theresiagesticht (1886)

Historie van het gasticht in Raamsdonk
In 1880 komen zusters uit Schijndel naar Raamsdonksveer. Ze zijn uitgenodigd door pastoor Haest om katholiek onderwijs te geven aan meisjes. Later wordt hun komst ook aangegrepen om een gasthuis op te zetten. Burgemeester Heere (die ook advocaat en industrieel is) betaalt hier samen met zijn zus Theresia voor. Zo opent in 1886 het Sint-Theresiagesticht. Het is aan het klooster vastgebouwd. In dit gesticht zijn twaalf bedden voor de zieken.

Tussen 1929 en 1931 is het Sint-Theresiagesticht belangrijk uitgebreid. De ziekenafdeling wordt groter en krijgt de naam Sint-Theresia Ziekenhuis. Het heeft dan 58 bedden en krijgt een regionale functie: slechts een derde van de patiënten is uit Raamsdonksveer zelf afkomstig. Er gaan verschillende specialisten opereren, meestal afkomstig uit Breda.

Zuster in gang
Familie op bed
Familie rond het bed
Zusters
Zusters

Meer lezen over de geschiedenis van Amphia?

Ga naar pagina Historie

Label