Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Bestraling bij prostaatkanker
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Bestraling bij prostaatkanker

Wanneer u een kwaadaardig gezwel in uw prostaat heeft (prostaatkanker), kunt u in overleg met uw uroloog kiezen voor bestraling.

U bent in goede handen bij de radiotherapeut en de uroloog. Op de polikliniek Urologie werken twee gespecialiseerde oncologieverpleegkundigen die u en uw naasten begeleiden. 

Behandeling

Voorbereiding
Voor het bestralen heeft u een gesprek met de bestralingsarts. Hij stelt samen met u een behandelplan op. U krijgt ook een voorlichtingsgesprek met de verpleegkundige. Zij vertelt u wat u kunt verwachten en hoe de bestraling verloopt. 

Behandeling
De prostaat kan op twee manieren bestraald worden: uitwendig en inwendig (brachytherapie). 

  • Uitwendige bestraling 
    Hiermee doden we de kankercellen. Wanneer de bestraling de omliggende organen (de blaas en de endeldarm) raakt, kunt u irritatie krijgen. Soms combineren we de bestraling met een hormoonbehandeling. De bestraling vindt plaats in de polikliniek; hier wordt u iedere werkdag kort bestraald. De behandeling duurt zo’n zeven weken. 
     
  • Inwendige bestraling
    Bij inwendige bestraling brengt de uroloog samen met de radiotherapeut radioactieve zaadjes in de prostaat, die daar hun straling afgeven. Het voordeel is dat de omliggende organen minder straling ontvangen. Niet iedereen komt voor deze behandeling in aanmerking. Uw arts bespreekt dit met u.   

Uw aanspreekpunt
U heeft tijdens de periode van de bestralingen regelmatig een afspraak met de bestralingsarts. 
Na de bestralingen blijft u onder controle van de bestralingsarts en de uroloog.

Hoe werkt bestraling?

In deze video ziet u hoe een behandeling met bestraling gaat. 

Voor bestraling gaat u naar het Instituut Verbeeten.

Naar Instituut Verbeeten
Patiënt wordt bestraald
Video url

Meer informatie voor u

Meer informatie over leest u op deze pagina. 

Ga naar Prostaat-, blaas- en nierkanker

Meer lezen over urologie bij Amphia?

Ga naar afdeling Urologie

Label