Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Sint-Ignatiusziekenhuis (1922)

Sint-Ignatiusziekenhuis (1922)

Historie van het ziekenhuis in Breda
In de eerste helft van de 20e eeuw beginnen zich medische specialismen te ontwikkelen. Steeds vaker houden specialisten hun spreekuur in het ziekenhuis. Daar staat de apparatuur en daar worden patiënten verpleegd. De ‘poliklinieken’ vragen zo steeds meer ruimte. De gemeente Breda en de bisschop van Breda dringen er bij de zusters op aan een groot hypermodern ziekenhuis te bouwen dat klaar is voor de toekomst. Na wat getwijfel gaan de zusters daarop in. Eind 1922 is het klaar: het Sint-Ignatiusziekenhuis. De zusters nemen voortaan ook prostituees op, waarna de gemeente het Stedelijk Ziekenhuis sluit. 

Het nieuwe huis heeft 225 bedden, 4 operatiekamers, een sterilisatie- en een röntgenruimte, een couveuse op de kraamafdeling. Ook heeft het een eigen kapel, een verpleegstersopleiding, een laboratorium, centrale verwarming en een warmwatervoorziening, een eigen bakkerij en wasserij, proefdierverblijven, een grote moestuin met enkele varkentjes en bijenvolken. Én een siertuin.

Het ziekenhuis blijft uitbreiden, aanbouwen en moderniseren. In 1940 heeft het zelfs meer dan 400 bedden. Als in 1941 het Ziekenfondsenbesluit de verplichte verzekering voor werknemers invoert, zorgt dat voor flink meer patiënten. Het aantal bedden loopt na 1945 op tot ruim 600.

In 1968 dragen de zusters het bestuur over. Het nieuwe bestuur begint meteen aan fusiebesprekingen omdat de Bredase ziekenhuizen moeten gaan samenwerken. Door de rijksoverheid wordt zelfs al op regionale samenwerking aangestuurd. Met zijn ruim 600 bedden en een uitgebreide medische staf is het Ignatius veruit het grootste ziekenhuis in de regio. Maar het gebouw is flink verouderd. Het is te klein en hard aan vervanging toe. Nieuwbouw moet wachten op de uitkomst van fusie- en samenwerkingsgesprekken. Omdat die gesprekken niet echt opschieten, komt er toch nieuwbouw. In 1991 wordt aan de Molengracht een hypermodern ziekenhuis met ruim 600 bedden geopend: Stichting Ignatius Ziekenhuis.

Lees meer over Stichting Ignatius Ziekenhuis

De poliklinieken vragen steeds meer ruimte.

Cock Gorisse, auteur 200 jaar zorg in de regio
Zaal met bedden met patiënten
Het is op de kruiszalen in het Sint-Ignatiusziekenhuis altijd druk (Foto rond 1955/1960)
Dokter knipt amandelen bij kind
Demonstratie van het 'amandelen knippen' in het Sint-Ignatiusziekenhuis (Foto rond 1965)
Laboratorium
Laboratorium. Foto: A. Schreurs-A. Daams en Zn, Collectie Amphia
Groep met leerling-verpleegkundigen
Leerling-verpleegkundigen in Sint-Ignatiusziekenhuis (1954)

Meer lezen over de geschiedenis van Amphia?

Ga naar pagina Historie

Label