Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Stichting Ignatius Ziekenhuis (1966)

Stichting Ignatius Ziekenhuis (1966)

De historie van het ziekenhuis in Breda
Het bestuur begint aan fusiebesprekingen omdat de Bredase ziekenhuizen moeten gaan samenwerken. De rijksoverheid wil zelfs samenwerking in de regio. Met ruim 600 bedden en een uitgebreide medische staf is het Ignatius veel groter dan de andere ziekenhuizen. Maar het gebouw is oud, te klein en aan vervanging toe. Maar de ziekenhuizen zijn er nog niet uit hoe ze moeten gaan samenwerken. Een nieuw pand bouwen heeft dus nog geen zin. Maar als er in 1983 nog steeds geen plannen zijn, beginnen ze toch met bouwen van een nieuw ziekenhuis. Aan de Molengracht in Breda komt een hypermodern ziekenhuis met 600 bedden. Er is zelfs een helihaven.

Ondertussen gaan de gesprekken over samenwerkingen door. In 1997 wordt de hartkliniek van De Klokkenberg toegevoegd aan het ziekenhuis. Het ziekenhuis wordt uitgebreid met een nieuw hartcentrum. In de loop van 2000 wordt duidelijk dat het Ignatius Ziekenhuis met het Interconfessioneel Ziekenhuis De Baronie uit Breda en het Pasteur Ziekenhuis uit Oosterhout moet gaan fuseren. Beide ziekenhuizen zijn dan nog maar een paar jaar daarvoor zelf uit rumoerig verlopen fusies ontstaan.

Maar het gebouw is oud, te klein en aan vervanging toe.

Cock Gorisse, auteur 200 jaar zorg in de regio
Publiek kijkt naar helicopter
Van 1991 tot en met 2003 had het ziekenhuis een helihaven op het dak
Orgaantransplantatie in de OK
Orgaantransplantatie in het Ignatius Ziekenhuis, 1994
De centrale hal
Centrale hal. Foto: L. Demarbaix
Luchtfoto Ignatius Ziekenhuis
Het nieuwe Ignatius Ziekenhuis 1992

Meer lezen over de geschiedenis van Amphia?

Ga naar pagina Historie

Label