Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Sint-Jozef Gesticht (1839)

Sint-Jozef Gesticht (1839)

Historie van het gesticht in Oosterhout
In Oosterhout wordt het Sint-Jozef Gesticht opgericht. Dat vaker gasthuis wordt genoemd dan gesticht. Ze verplegen arme zieken en bejaarden. Elk jaar worden er 40 tot 50 personen opgenomen. Vanaf 1845 worden die verzorgd door de zusters Franciscanessen uit Roosendaal. Het gebouw brandt voor een deel af. In 1878 wordt er een nieuw gasthuis/klooster en boerderij gebouwd aan de Leijsenhoek. Daarin worden elk jaar meer dan 100 personen verpleegd. In 1905 krijgt het gasthuis een operatiekamer. Specialisten uit Breda doen de operaties.

In 1925 is er een groot deel aangebouwd. Bedoeld voor bejaarde pensiongasten die daar veel geld voor betaalden. De pensionafdeling zorgt ervoor dat er genoeg geld binnen komen. Aan de ziekenafdeling verandert weinig. De regenten van het gasthuis zijn zuinig en traditioneel. Hierdoor krijgt de ziekenhuisafdeling weinig kansen om te ontwikkelen. Onder druk van het gemeentebestuur treden ze af. Vanaf 1959 wordt er met een nieuw bestuur gewerkt aan plannen voor een nieuw en modern ziekenhuis. Zieken- en bejaardenzorg worden gescheiden. Het bestaande gasthuis wordt vanaf 1962 flink uitgebreid en moderner gemaakt.

In 1963 wordt de ziekenhuisfunctie van Huize Elisabeth (Dongen) overgenomen.

In de jaren 1962 tot 1968 worden de gebouwen van het oude gasthuis verbouwd en uitgebreid. In 1968 is het heropend als Sint Joseph Ziekenhuis.

Lees meer over het vernieuwde Sint Joseph Ziekenhuis
Sint-Jozef Gesticht in Oosterhout
Sint-Jozef Gesticht in Oosterhout

Meer lezen over de geschiedenis van Amphia?

Ga naar de pagina Historie

Label