Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Blaasspoeling met Hexvix
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Blaasspoeling met Hexvix

Inleiding
Uw uroloog plaatste u op de opnamelijst voor een TURT-operatie (transurethrale resectie van een tumor) van de blaas. In de folder waar deze bijlage bij hoort, leest u meer over deze operatie. Dit inlegvel informeert u over een voorbereidende blaasspoeling.

Hexvix
Ter voorbereiding op de blaasoperatie, is het soms nodig om de blaas te spoelen met een Hexvix oplossing. Dit heeft de meeste zin bij meerdere blaaspoliepen in uw blaas of een afwijking, genoemd carcinoma in situa, die soms lastig te zien is. De spoeling zorgt ervoor dat de uroloog al het afwijkende weefsel in de blaas kan zien en weghalen. Hexvix is een stof die zich hecht aan afwijkend blaasweefsel en dit zichtbaar maakt met behulp van blauw licht, hierdoor mis je minder snel minder opvallende afwijkingen. Door deze voorbereiding verkleint de uroloog de kans dat de tumor na de operatie snel terugkomt met ongeveer twintig procent.

Urinekweek
Een eventueel aanwezige blaasinfectie kan het effect van de Hexvix- spoeling nadelig beïnvloeden. Daarom laat de uroloog vaak een urinekweek verrichten tijdens uw polikliniekbezoek. Als er een blaasontsteking aanwezig is, krijgt u antibiotica toegediend voor de operatie plaatsvindt.

Voorbereiding
Voor de Hexvix-behandeling wordt u minimaal twee uur van te voren opgenomen. Ruim een uur voor de operatie maakt de verpleegkundige met behulp van een dun slangetje (katheter) uw blaas leeg. Daarna brengt ze een kleine hoeveelheid van de Hexvix-vloeistof in uw blaas. Na het verwijderen van de katheter, houdt u de vloeistof een uur in uw blaas. Over het algemeen geeft dit geen problemen, de stof werkt niet prikkelend op uw blaas en leidt meestal niet tot krampen of pijn.

Operatie
Tijdens de operatie kijkt de uroloog normaal gesproken met wit licht in de blaas. Door de Hexvix in uw blaas te bekijken met blauw licht, kan de arts het afwijkende weefsel beter herkennen en weghalen. U ondervindt geen nadelen aan de blaasspoeling. Bijwerkingen of allergische reacties komen zelden voor.

Voor de verdere uitleg over de TURT operatie verwijzen wij u naar de folder ‘Verwijdering van een blaastumor via de plasbuis’ (‘Transurethrale resectie van een tumor (TURT-operatie)).

Meer lezen over urologie bij Amphia?

Ga naar afdeling Urologie

Label