Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Historie: Kliniek dokter Struycken (1890)

Historie: Kliniek dokter Struycken (1890)

Historie van de kliniek in Breda
In 1899 willen de zusters van het Bredase Gasthuis Sint-Elisabeth een afspraak maken met het gemeentebestuur. In ruil voor het gebouw, willen zij ook alle patiënten van het Stedelijk Ziekenhuis gaan verzorgen. Eerder wilden zij niet zorgen voor de syfilislijders en prostituees. Maar de zusters hebben ruimtegebrek en willen zo plaats maken voor de eerste twee specialistische klinieken: voor keel-, neus-, oog- en oorarts Struycken en voor kinderarts Stheeman. Het gemeentebestuur is positief, maar de voorwaarde voor de verkoop zijn voor de zusters niet acceptabel. Het pand is duur, bovendien moeten ze ook de stadsapotheek overnemen en de vergoeding voor verpleging van arme patiënten voor eeuwig vastleggen op 25 cent per dag.

Dat zorgt ervoor dat beide dokters per 1 mei 1900 een eigen kliniek beginnen in een herenhuis aan de pas aangelegde Ginnekenweg. Die wordt al snel te klein, waarna dokter Struycken een eigen kliniek bouwt in het Wilhelminapark. Overigens hebben de zusters daar vanaf 1905 evengoed de zorg voor de patiënten: zij sturen er vier zusters heen. Die krijgen er ook een klein huiskapelletje. De kliniek bestaat tot 1931, dan neemt Struycken jr. de praktijk over. Die gaat polikliniek houden in het Sint-Ignatiusziekenhuis. Hij is de eerste arts die daar een eigen polikliniekruimte heeft.

Behandelstoel in de kliniek van dokter Struycken
Behandelstoel in de kliniek van dokter Struycken

Meer lezen over de geschiedenis van Amphia?

Ga naar pagina Historie

Label